tisdag 17 januari 2017

DVD/Blu-ray/VOD: Lady Bloodfight

LADY BLOODFIGHT (Njutafilms)

Avdelningen för filmer om brudar som spöar skiten ur varandra så att blodet sprutar.
I en tid då de flesta nya actionfilmer är dåliga och/eller alldeles för billiga, får man vara glad för det lilla. Till exempel svinbra fajtingscener.
Fransmannen Chris Nahon, som gjorde KISS OF THE DRAGON med Jet Li, och thrillern VARGARNAS RIKE med Jean Reno, har regisserat LADY BLOODFIGHT, en film om den illegala kampsportsturneringen Kumite. Kumite låter kanske bekant - det är ju den turnering som förekommer i BLOODSPORT-filmerna. Faktum är att den här filmen först skulle heta LADY BLOODSPORT, men titeln ändrades.

Handlingen är snarlik den första BLOODSPORT med Jean-Claude Van Damme. Amerikanskan Jane (hårtslående blondinen Amy Johnston) åker till Hongkong för att ställa upp i en Kumiteturnering - och ta reda på vad som hände hennes far, som mystiskt dog i samband med Kumite. Det dröjer inte länge innan hon attackeras av ett kriminellt gäng, och får visa vad hon går för. Hon upptäcks av en något mystisk kvinna, som genast blir henne tränare inför Kumite.

I den här varianten av turneringen är det bara kvinnor som tävlar - med eller utan vapen. Ibland kämpar man till döds. Mängder av brudar drabbar samman, alla utövar olika stilar; Tae Kwon Do mot boxning mot Monkey Kung Fu, och så vidare. Värsta motståndaren är en grym ryska, komplett med ärrat ansikte och tänder av stål - hon gillar att misshandla sina motståndare till döds, eller skära halsen av dem.

Filmens manusförfattare och producent heter Bey Logan. Jag känner Bey. På 1990-talet var han redaktör för tidningen Impact - The Action Movie Magazine. Han är en kampsportare som sedan länge bor i Hongkong, där han jobbar med filmproduktion, ibland händer det även att han skådespelar.

Manuset till LADY BLOODFIGHT är inget vidare, det är aningen för rudimentärt. En del av skådespelarinsatserna är inte heller speciellt bra - filmen hade antagligen fungerat bättre på kantonesiska. De flesta av fajterna utspelar sig på en och samma arena, vilket gör att det känns lite för repetitivt. Slutscenerna, som innehåller ett spöke, är i fånigaste laget.

Men! Fajterna! Woah! Det här är verkligen stenhårt. Det här är inga wire fights, inga CGI-orgier. De medverkande är riktiga kampsportsutövare, och de vet vad de sysslar med. Fajterna är välkoreograferade och brutala - och det är gott om fajtande. Större delen av filmen består av folk som åker på bank å det grövsta.

LADY BLOODFIGHT är underhållande, den håller bra tempo och hinner aldrig bli tråkig. Med lite bättre agerande och ett mindre klyschigt manus, hade jag kunnat ge filmen en fyra i betyg.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar