fredag 30 december 2016

TOPPRAFFEL! sörjer: Paul Peter Porges

Samma dag som Duck Edwing dog, fick jag veta att MAD-tecknaren Paul Peter Porges dött bara några dagar tidigare. Han var 89.
Jag kan väl inte påstå att jag någonsin gillat Porges groteska bilder; alla hans figurer var fantastiskt fula - däremot tyckte jag alltid att han var rolig; han var en av de absolut roligaste medarbetarna i MAD under 1970- och 80-talen.
Det enda jag visste om Paul Peter Porges, var att han var född i Österrike. När jag nu läser om honom konstaterar jag att hans uppväxt var fullkomligt otrolig. Familjen var judisk, och för att undkomma nazisterna, skickades lille Paul Peter till Paris, där han rymde och ensam vandrade omkring, tills han greps. Han skickades till ett fångläger, men där gömde han sig i en soptunna och rymde till Schweiz. Där upptäcktes han, och skickades tillbaka till Frankrike. Han skonades och började på en konstskola.
Efter kriget hamnade Porges i USA, där han återförenades med föräldrarna, vilka överlevt det koncentrationsläger de placerats i. Porges slogs för USA i Korea, och där började han att rita för armétidningar.
1966 sålde Paul Peter Porges sina första grejor till MAD, och 1971 blev han en av tidningens fasta medarbetare. Till en början stod han bara för manus, men i slutet av 70-talet började han även att teckna för tidningen.
Paul Peter Porges jobbade för MAD fram till 1993.
PAUL PETER PORGES
1927 - 2016
R.I.P.-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar