fredag 2 december 2016

DVD/Blu-ray/VOD: Precious Cargo

PRECIOUS CARGO (Scanbox)
Nej, nu måste Bruce Willis verkligen skärpa sig. Vad håller karln på med? Även om hans stjärnstatus inte längre är vad det har varit (och den har väl inte varit något på 25 år), behöver han väl inte låna sig till vad som helst, bara pengarna är de rätta? Karln håller långsamt på att bli en ny Steven Seagal. Med den skillnaden att Willis aldrig ens överväger att medverka i några actionscener.
Den kanadensiska produktionen PRECIOUS CARGO är den tredje direkt-på-DVD-filmen med Willis som Scanbox släppt på förhållandevis kort tid - de övriga två är VICE och EXTRACTION. Jag ser att ytterligare ett gäng filmer redan är inspelade och släpps under året som kommer.
PRECIOUS CARGO, i regi av Max Adams, som även var med och skrev manus, är en lågbudgetfilm - rättare sagt, budgeten är förhållandevis låg, den var på 10,5 miljoner dollar. Antagligen har större delen av kakan gått till Bruce Willis. Filmen fick pliktskyldigast biopremiär i USA och England, och sågs av ... i stort sett ingen alls. Enligt IMDb spelade filmen in 89 pund (!) i England. Sammanlagt. På fem dukar.
Jag borde redogöra lite för vad filmen handlar om - men det kan jag inte. Jag förstod aldrig vad skiten handlar om. Mark-Paul Gosselaar spelar Jack, som är någon sorts godhjärtad skurk. En kupp går fel. Gangstern Eddie (Willis) tvingar Jack och dennes gäng att stjäla ett lass diamanter. Claire Forlani gör Jacks ex, som också är skurk och dyker upp och lägger sig i och har sig. Jacks nya flickvän, som är veterinär, blir sur när folk börjar skjuta på varandra. Hon vill inte se Jack något mer. Fast på slutet köper han en liten hund, så då smälter veterinärens hjärta. Med sig har Jack alltid en väldigt ung, ständigt svärande och kedjerökande tjej. Hon är krypskytt och skjuter ihjäl lite folk när detta behövs.
Det jagas och pangas, men Max Adams har ingen aning om hur man berättar en historia, så jag hängde inte med för fem öre.
Det är en väldig massa action i filmen, och dessa scener är egentligen inte dåligt gjorda. Gamle schweiziske B-filmshjälten Daniel Bernhardt spelar Eddies högra hand och leder jakten på Jack. Jag gillar Bernhardt. Om detta vore en film med honom i huvudrollen, och om film haft ett vettigt manus, hade det här kunnat bli helt okej - ungefär som 1990-talets direkt-på-video-actionfilmer. Men nu är inte detta en sådan film; filmskaparna verkar tro att de gör en "stor" film.
Filmens försök till humor funkar inte alls. Humorn består i att folk svär och pratar om sex.
Och Bruce Willis, då? Han medverkar i ganska få scener, vilka dock är utspridda över hela filmen. Jag gissar att han spelade in alla scener som utspelar sig dagtid på en och samma dag, och alla nattscener på en och samma kväll. I de flesta av sina scener gör han inget annat än pratar i telefon. Och han oftast i ett och samma rum.
Under eftertexterna visas misslyckade tagningar. På skivan finns en fjorton minuter lång Making of-film. Alla inblandade talar sig varma för filmen. Bruce Willis medverkar inte alls.


(Släpps 19/12)-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar