lördag 12 november 2016

TOPPRAFFEL! sörjer: Robert Vaughn

Den siste av de sju i 7 VÅGADE LIVET som var i livet, är inte längre i livet. Robert Vaughn dog igår, 83 år gammal.

Han hade en extremt lång karriär, den gode Vaughn. Bara i år; 2016, gjorde han två filmroller - och han inledde sin skådespelarbana redan 1955, då han började dyka upp i TV-serier. Det blev en farlig massa TV-serier på 50-talet, de mest kända av dessa är nog DRAGNET och GUNSMOKE. 1956 fick han en statistroll i DE TIO BUDORDEN.

1958 gjorde Robert Vaughn huvudrollen i Roger Cormans TEENAGE CAVEMAN. En fantastisk film. Vaughn är den 26-årige tonåringen som råkar ut för äventyr på stenåldern - men på slutet visar det sig att det egentligen är framtiden; efter katastrofen.

Ytterligare mängder av TV-serier följde, bland dessa ett avsnitt av ZORRO, och 1959 blev han Oscarnominerad för sin roll i DE SAMVETSLÖSA. Sedan kom ännu fler TV-serier innan det blev 1960, och Vaughn satt upp i sadeln i 7 VÅGADE LIVET.

Ja, och sedan blev det extremt många fler TV-serier; de är oräkneliga, en av dem var BRÖDERNA CARTWRIGHT.
... Och så blev det 1964. Bondfeber rådde i världen och man ville göra en amerikansk TV-serie om en hemlig agent. James Bonds skapare Ian Fleming hittade på figuren Solo, men Fleming avled innan TV-serien blev verklighet. Projektet om Solo förvandlades förstås till MANNEN FRÅN U.N.C.L.E., med Vaughn som Napoleon Solo, och David "Den osynlige mannen" McCallum som den ryske kollegan Illya Kuryakin.

MANNEN FRÅN U.N.C.L.E. blev ohemult populär. Den första, svartvita säsongen är oväntat tuff. Därefter gjordes serien i färg och blev alltmer humoristisk - vilket ledde till att tittarna började svika. Serien lade ner efter fyra säsonger.

Efter succén som Napoleon Solo blev det mest långfilm för Vaughn under några år. 1968 var han med i BULLITT, en film med en minst sagt snårig intrig. I en intervju sa Vaughn att han aldrig förstått vad BULLITT handlar om - "och då var jag ändå med i filmen!".

1974 var han en av de utsatta stjärnorna i SKYSKRAPAN BRINNER, han var med i två avsnitt av COLUMBO, han gjorde rösten till en dator i DEMON SEED, och han sågs i miniserien KAMPEN OM COLORADO.

1980 jobbade han för Roger Corman igen. För att rida på STJÄRNORNAS KRIGS popularitet producerade Corman KRIGET BORTOM STJÄRNORNA - som till mångt och mycket var en nyinspelning av 7 VÅGADE LIVET, men förlagd i rymden. Året därpå figurerade Vaughn i Blake Edwards S.O.B. - PANIKEN I DRÖMFABRIKEN.

1983 återvände Vaughn som Napoleon Solo i en rätt kul TV-film, och samma år spelade han skurk i STÅLMANNEN GÅR PÅ EN KRYPTONIT.
... Och så följde ytterligare mängder av TV-serier och TV-filmer. Under slutet av 1980-talet började Vaugh dyka upp i alllt fler B-filmer. 1987 sågs han i den italienska skräckfilmen KILLING BIRDS, 1989 var han med i Jim Wynorskis TRANSYLVANIA TWIST, och 1990 dök han minsann upp i Gérard Kikoïnes BURIED ALIVE. Dessa följdes av fler TV-serier, till exempel TV-versionen av 7 VÅGADE LIVET, och fler B-filmer. Han hann även spela skurk i komedin BASEketball. Det senaste decenniet medverkade Vaughn även i ett par engelska TV-serier.

Jag känner några B-filmsregissörer som jobbat med Robert Vaughn. Enligt dessa var Vaughn en oerhört vresig och otrevlig kille, och väldigt svår att jobba med. Det är mycket möjligt att han var det - men hans Napoleon Solo var cool på alla sätt. Låt oss minnas honom med glädje för den rollen.
ROBERT VAUGHN
1932-2016
R.I.P.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar