fredag 11 november 2016

Serier: Spirou - Nicke gifter sig

Ett extraordinärt äventyr med Spirou och Nicke: "Nicke gifter sig"
av Benoît Feroumont
Cobolt
Med tanke på antalet album som utkommer på svenska, skulle man kunna tro att Spirou är den populäraste seriefiguren i Sverige just nu. Så är förstås inte fallet; Kallle Anka, Bamse och Hälge, med flera, regerar än, men uppenbarligen finns det efterfrågan, då olika albumsviter om Spirou ges ut på tre olika förlag. Här kommer årets andra album i Cobolts svit med extraordinära - det vill säga alternativa - äventyr med Spirou och Nicke.
"Nicke gifter sig" är inte en fortsättning på de två senaste extraordinära albumen; "Operation fladdermus" och "Leopardkvinnan". Upphovsman den här gången är belgaren Benoît Feroumont, och med undantag för en kort prolog, utspelas hans berättelse i nutid.
Under andra världskriget försöker en kvinna och hennes dotter undkomma nazisterna med hjälp av ett magiskt halsband, som rätt använt fungerar som en föryngringskur - bokstavligt talat. Dottern förvandlas till en liten flicka och kommer undan, men det går värre för hennes mor, som grips innan hon hunnit rabbla trollformeln.
I nutid har halsbandet styckats upp i tre delar, som finns på tre olika platser, och en mystisk, kvinnlig tjuv är på jakt efter delarna. Samtidigt låter Nicke meddela att han ska gifta sig. Han har blivit störtförälskad i dottern till en otäck dam som äger ett damtidningsimperium. Eftersom Spirou nu inte har någon att ta med sig på sina äventyr, dyker Sickan - känd från ett par tidigare Spirou-album - upp och vill bli Spirous nya partner. Spirou tycker inte att han kan samarbeta med en tjej; tjejer är ju inte lika tuffa och starka som killar, men efter att Sickan bevisat sin överlägsenhet, flyttar hon in i Nickes rum i Spirous stora hus. Sickan kallar Spirou "herr Femtital"; han är scoutaktig, gammaldags, och hans hem är inrett som om det vore 1950-tal.
Eftersom halsbandstjuven slår till på damtidningsimperiets kontor medan Spirou och Sickan är där, ger sig den nybildade duon ut på äventyr, den här gången i modebranschen - medan Nicke planerar sitt bröllop och lyckas ställa till det för sig.
Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om Benoît Feroumonts teckningar. Feroumont har tidigare jobbat en hel del med animerad film; bland annat var han inblandad i TRILLINGARNA FRÅN BELLEVILLE. Han har tecknat några serier efter manus av Fabien Vehlmann, som är manusförfattare till den ordinarie Spirouserien som Egmont ger ut. Feroumonts figurer är tecknade i en stil som inte riktigt tilltalar mig; de får mig att tänka på en viss typ av barnboksillustrationer. Linjerna är stelare än brukligt i Spirou; en serie som är känd för sina livliga bilder.
Berättarmässigt är dock "Nicke gifter sig" alldeles utmärkt. Det är en charmig historia, dialogen är bra, och det är bra driv i det hela. Feroumont vet hur man komponerar bilder och hur man disponerar en berättelse. Dessutom skänker Christelle Coopmans fina färläggning liv i bilderna. Per A J Anderssons översättning går inte att anmärka på.
Även om jag alltså föredrar till exempel Olivier Schwartz' teckningar i de tidigare extraordinära albumen, ger jag "Nicke gifter sig" med beröm godkänt. Det här är så pass trevligt att jag gärna läser mer Spirou av Benoît Feroumont - om han nu gör fler album.
-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar