torsdag 3 november 2016

Bio: The Accountant

Foton copyright (c) Warner Brothers

Ben Affleck. First, he was Batman ... now, he's Rain Man!

"Revisorn". Vad är det för jävla titel? Skulle du gå och se en actionthriller som hette "Revisorn"? Den svenska distributören tänkte nog att du inte skulle göra det, och behöll originaltiteln.

I vilket fall: THE ACCOUNTANT är en liten överraskning. Jag tycker att den här är riktigt bra. Och framför allt är det här en unik film. Ben Affleck spelar nämligen en actionhjälte med autism!

Gavin O'Connor (PRIDE AND GLORY) har regisserat denna historia om den mystiske revisorn Christian Wolff, som har FBI efter sig. Wolff har tvättat pengar åt maffian. Inte nog med det, han har även dödat ett helt gäng skurkar.

Att redogöra för handlingen i THE ACCOUNTANT är svårt. Detta är nämligen en minst sagt rörig och komplicerad film. Det gäller att koncentrera sig när man tittar - och även om man gör det, är det svårt att hänga med i alla turer.

John Lithgow spelar en man som driver ett företag som tillverkar mekaniska proteser, och som anlitar Wolff för att se över räkenskaperna. På företaget träffar Wolff den unga och ambitiösa Dana (Anna Kendrick), som assisterar honom. Hon tycker förstås att Wolff är konstigt - han har som sagt autism. Han är en rackare på huvudräkning, men har mängder med egenheter för sig, och har svårt att vara social.
Plötsligt börjar folk på företaget dö, och inte av sig själva. Jon Bernthal (Punisher i DAREDEVIL på Netflix) spelar en hårdför karl, som leder ett gäng lika hårdföra män, vilka letar upp och avrättar folk. De ska även ta kål på Dana och Wolff, men eftersom Wolff är en rackare på närstrid och skjutvapen, lyckas han rädda Dana. Skurkarna jagar Wolff och Dana, Wolff jagar skurkarna. Samtidigt jagar alltså FBI Wolff. Och samtidigt verkar Wolff vara ute på uppdrag, vägledd av en kvinna vi aldrig får se.
Vem är Wolff? Vem jobbar han för? Vad går allt ut på?

Jag vet inte om jag kan besvara dessa frågor. Men faktum är att jag i det här fallet har överseende med den bitvis extrema rörigheten, eftersom detta är så bra gjort. THE ACCOUNTANT är en förhållandevis lågmäld film, men med stenhårda actionscener. Dessutom är Ben Affleck riktigt bra i huvudrollen. Han brukar ju vara rätt stel och uttryckslös, men i den här rollen ska han vara stel och uttryckslös. Christian Wolff är en intressant och fascinerande gestalt.
JK Simmons spelar den trötte agenten som jagar Wolff, och Simmons är ju en fantastisk skådespelare som kan lyfta det mesta. Cynthia Addai-Robinson gör den unga agenten vars karriär hänger på att lösa fallet.

Precis som alla andra filmer, är THE ACCOUNTANT för lång; två timmar och åtta minuter, men för en gångs skull tyckte jag att det var så pass bra, att jag inte märkte av längden.
Dessutom innehåller filmen betydligt mer action än RAIN MAN.


(Biopremiär 4/11)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar