måndag 24 oktober 2016

TOPPRAFFEL! sörjer: Tonino Valerii

Jag ligger lite efter med nekrologskrivandet. Att skriva seriemanus tar betydligt längre tid nuförtiden än det gjorde när jag var ung - och det måste förstås gå först.
I vilket fall: den italienske regissören Tonino Valerii dog för snart två veckor sedan. Han var 82. Jag har alltid sett honom som en av den främsta westernregissörerna, men när jag nu tittar på hans filmografi konstaterar jag att han inte gjorde alltför många filmer, och bara en handfull westerns.
Valerii började sin karriär som manusförfattare och regiassistent. Han bidrog till manuset till FÖR EN HANDFULL DOLLAR 1964, och var regiassistent på samma film, samt på FÖR NÅGRA FÅ DOLLAR MER 1965.
1966 regidebuterade han med en western som fick den engelska titeln TASTE OF KILLING. Denna följde han upp 1967 med EN FRÄMLING KOM FÖR ATT HÄMNAS, bättre känd som DAY OF ANGER; en populär spaghettiwestern med Lee Van Cleef och Giuliano Gemma. 1969 kom DET BLODIGA DALLAS; en "politisk western" med Giuliano Gemma, därefter kom ett kostymdrama, samt giallon MY DEAR KILLER med George Hilton.
Westernfilmen DE HÄNGDAS REVANSCH med Bud Spencer och Telly Savalas, som kom 1972, syntes ett tag i de flesta svenska videobutiker, ibland under olika titlar; A REASON TO LIVE, A REASON TO DIE och MASSACRE AT FORT HOLMAN - och den finlandssvenska titeln var DJÄVULENS DRÄNGAR!
1973 kom så Tonino Valeriis mest kända film: MITT NAMN ÄR NOBODY. En del rykten har florerat kring denna berömda westernkomedi med Terence Hill och Henry Fonda. Den är producerad av Sergio Leone, som också hittade på storyn, och ett tag hävdades det att Leone även ryckte in som regissör och gjorde det mesta av filmen, om inte hela. Dock var troligen så inte fallet. I vilket fall är detta en bra film med utmärkt musik av Ennio Morricone och med en Terence Hill i högform.
De filmer Valerii gjorde därefter är lite mer okända. 1975 kastade han sig över den i Italien då extremt populära kriminal/snutactiongenren med VAI GORILLA, som hette THE HIRED GUN på engelska, och 1977 spelade Franco Nero huvudrollen i rafflet DET BRUTALA GÄNGET.
På 1980-talet blev det bara tre långfilmer för Valerii, 1986 kom komedin SENZA SCRUPOLI, och 1987 två filmer; actionfilmen SICILIAN CONNECTION, och krigsfilmen BLODSBRÖDER med Bo Svenson, Peter Hooten och Martin Balsam. Ännu en av alla dessa italienska Rambovarianter som fyllde videobutikerna i slutet av 80-talet.
Under 80-talet började Valerii att jobba för TV, och under resten av karriären blev det mest TV-filmer och avsnitt av TV-serier. Hans sista film kom 1997; ett drama  som hette VACATION IN HELL.
TONINO VALERII
1934-2016
R.I.P.


-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar