tisdag 25 oktober 2016

TOPPRAFFEL! sörjer: Ted V Mikels

Ted V Mikels har dött, 87 år gammal. Det var allt en riktig stolle, det! En gör-det-själv-snubbe och en legend inom den amerikanska independentfilmen.

Theodore Mikacevich Mikels lär ha varit bågskytt, ryttare, trollkarl, akrobat och eldslukare, innan han på 1950-talet började göra dokumentärfilmer och hjälpa till på Hollywoodfilmer. På 60-talet gav han sig på långfilmsproduktion och blev ett enmansfilmbolag; han skrev, producerade och regisserade (och ibland höll han även i filmkameran och agerade framför den) i en lång rad B-filmer med extremt låg budget. Flera av titlarna är välkända - och de har alla en sak gemensamt: de är otroligt dåliga. Mikels må ha varit en kul och excentrisk kille, men som filmskapare var han fullkomligt hopplös. Och inte blev han bättre med tiden - snarare tvärtom.

Mikels' mest kända filmer är THE ASTRO-ZOMBIES (1968) och THE CORPSE GRINDERS (1971). Wayne Rogers; Trapper John i M*A*S*H på TV, var med och producerade och skrev manus till den förstnämnda. En vansinnig film i vilken zombierna är machetebeväpnade killar med lustiga gummimasker. Tura Satana har en roll i filmen, liksom John Carradine, som är en doktor som i en scen står vid två patienter och säger att han ska byta blod på dem.

I THE CORPSE GRINDERS mals folk ner av en kattmatstillverkare. Tyvärr får denna nya mat katter att uppskatta människokött. Den stora köttkvarnen är en stor låda på påklistrade spakar, knappar och mätare. Filmen innehåller en del kattbrottning.

Några andra av Mikels' 60- och 70-talsfilmer är THE BLACK KLANSMAN, BLOOD ORGY OF THE SHE-DEVILS och THE DOLL SQUAD.

Han fortsatte att göra film fram till sin död. På 90-talet startade han bolaget TVM Global Enterainment. Han började producera film på video, och snart kom en rad uppföljare till hans klassiska filmer. År 2000 totade han ihop THE CORPSE GRINDERS 2, 2004 kom MARK OF THE ASTRO-ZOMBIES, och denna följdes upp med ASTRO-ZOMBIES: M3 - CLONED (2010) och ASTRO-ZOMBIES: M4 - INVADERS FROM CYBERSPACE. Alla otroligt taffliga.

Förra året kom Ted V Mikels' sista film; PARANORMAL EXTREMES: TEXT MESSAGES FROM THE DEAD. Jag har inte sett den. Herregud, bara dess trailer är osebar! Titta bara:

På 70-talet drev Mikels ett eget skivbolag och släppte en handfull plattor.

Ted V Mikels bodde i ett slott i Las Vegas. Slottet användes ibland av andra filmare, som spelade in filmer där. "Han var som ett stort barn!" har några av hans kollegor sagt. Jodå - han var ett riktigt original!

En nyinspelning av THE CORPSE GRINDERS är under produktion just nu, regissör är tysken Timo Rose. Mikels står som verkställande producent och har en roll i filmen.

TED V MIKELS
1929-2016
R.I.P. 


-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar