tisdag 25 oktober 2016

TOPPRAFFEL! sörjer: Steve Dillon

Härommånaden hoppade jag på ett erbjudande från Viaplay. Ett par månader gratis. Bra, tänkte jag, nu kan jag kolla på PREACHER, TV-serien som bygger på serietidningen som skapades av Garth Ennis och Steve Dillon. Jag såg väl en tre-fyra avsnitt. Jag tyckte den var rätt okej, men jag har inte fått tummen ur att fortsätta att titta - jag har ju så mycket annat att titta på.
Det här med att inte få tummen ur att fortsätta med något råkar jag ofta ut för. Till exempel hände det när jag gav mig på den tecknade serien Preacher. Jag läste den första samlingsvolymen, kanske även den andra. Sedan kom jag inte längre. Det här händer ofta när jag försöker läsa trade paperbacks. I synnerhet med serier från Vertigo. Jag kom inte så långt i Sandman.
I vilket fall - här började jag att titta på TV-serien PREACHER, och kort därpå går en av figurens skapare och dör av sprucken blindtarm.
Förutom Preacher, var engelsmannen Dillon nog mest känd som tecknare på Hellblazer och The Punisher. Själv associerar jag honom främst med Judge Dredd. Vid sidan av Brian Bolland tyckte jag att Dillon var den bäste Judge Dredd-tecknaren.
Steve Dillon fick sitt första serieknäck redan när han var sexton år gammal; då ritade han Hulk i en veckotidning från Marvel UK. 1980 sattes han på att rita serier om Doctor Who, och året därpå började han rita serier för klassiska brittiska serietidningar som Warrior och 2000AD; förutom Judge Dredd gjorde han bland annat Rogue Trooper, ABC Warriors och Tyranny Rex.
1988 startade han tillsammans med Brett Ewins tidningen Deadline. Den här tidningen var rätt hypad; jag köpte ett par nummer för att läsa Tank Girl och Johnny Nemo. Åtminstone Johnny Nemo gillade jag.
I slutet av 1980-talet hamnade Dillon på amerikanska DC Comics/Vertigo, för vilka han tecknade grejor som Animal Man och ovan nämnda Hellblazer och Preacher. Av den sistnämnda fick han fram till år 2000 ur sig 66 nummer.
Därefter blev det Marvel Comics för Dillon. Han ritade bland annat Wolverine och Bullseye, men främst The Punisher. Jag gillade verkligen Dillons version av Judge Dredd, men hans Punisher tycker jag allt ser lite vissen ut.
STEVE DILLON
1962-2016
R.I.P.


-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar