onsdag 26 oktober 2016

TOPPRAFFEL! sörjer: Jack Chick

Okej, att påstå att jag sörjer Jack T Chick är väl att ta i. Han var inte en människa vars bortgång man sörjer. Chick var nämligen en religiös knäppgök utan like. Fast som sådan onekligen skojig och underhållande i all sin skrämmande vedervärdighet.

Hemkommen efter att ha stridit i andra världskriget träffade Jack Chick en dam vid namn Lola Lynn Priddle. Det säger sig själv att man ska passa sig för kvinnor som heter Lola Lynn Priddle. Hon kom från en djupt, djupt, bottenlöst djupt religiös familj, och inte nog med att Chick gifte sig med henne, han blev bottenlöst religiös även han. Och hatisk. Och konspiratorisk.

På 1950-talet tecknade Jack Chick syndikerade skämtteckningar - men detta var inte hans kall. Han ville predika, han ville föra ut sin kristna övertygelse till folket. 1960 lånade han pengar för att kunna ge ut sin första domedagstidning - han publicerade små, tunna seriehäften i litet format, som trycktes i stora upplagor och delades ut till den förtappade mänskligheten världen över.

Till en början skrev och ritade Chick allt själv, men efter några år tog spöktecknare över. Eftersom Chick inte uttalade sig offentligt efter 1975; han hade ingen som helst kontakt med omvärlden, vet ingen hur mycket han bidrog med i de senaste decenniernas produktion. Hans bolag Chick Publications startades 1970, och de har även gett ut serietidningar i större format, varav en del i färg. Förlaget påstår sig ha prånglat ut sammanlagt 750 miljoner tidningar på över hundra språk.

Jack Chick (och hans medarbetare?) hatade i princip allt. Framför allt hatade han katoliker, judar, muslimer, mormoner och Jehovas vittnen, men han hatade även rollspel, fantasy, Harry Potter, rockmusik; ja, ni vet, den vanliga listan på onda företeelser. Allting var besatt av demoner och Satan. Chick trodde förstås inte på evolutionen, han var anti-feminist, och det är väl onödigt att påpeka att han självklart var emot homosexualitet och abort. Han hade inte mycket till övers för svarta och araber. Regeringen, oavsett vilken, var besatt av Satan. Något som verkligen kunde få Chick att gå igång, var ockultism och Halloween.

Efter Lola Lynns bortgång 1998 gifte Chick om sig. Ingen vet vad denna andra hustru hette.

Jack T Chick blev 92 år gammal. Hans förlag uppger att de ska fortsätta utgivningen i Chicks anda.

Med tanke på hans åsikter bör Jack Chick rimligtvis ha hamnat i helvetet - om nu ett sådant finnes.

JACK CHICK
1924-2016
R.I.P.? 


0 kommentarer:

Skicka en kommentar