lördag 1 oktober 2016

TOPPRAFFEL! sörjer: Herschell Gordon Lewis

Herschell Gordon Lewis dog för några dagar sedan, men jag har inte haft tid att skriva något förrän nu. Han var 90*.
HG Lewis, som mest jobbade med reklam, blev känd som the Godfather of Gore, eftersom han 1963 regisserade BLOOD FEAST; den film som brukar kallas den första splatterfilmen. Jag träffade aldrig Lewis - däremot var hans producent David F Friedman; the Sultan of Sleaze, i Sverige för ett gäng år sedan och berättade en massa anekdoter om Lewis och deras filmer. Han lär ha varit en kul och trevlig herre, Lewis.
Jag har sett långtifrån alla filmer Lewis gjorde, och oavsett hur trevlig karln var, var han nästan alltid ... sämst. Han må ha varit en pionjär, hans filmer må ha varit extremt blodiga - men jösses, vad illa gjorda de var. Dessutom har jag bara sett Something Weird Videos repade, urblekta versioner, vilket gjorde filmerna ännu fulare och skräpigare.
HG Lewis regidebuterade i början av 1960-talet och gjorde en rad nakenfilmer med titlar som THE ADVENTURES OF LUCKY PIERRE och DAUGHTER OF THE SUN. 1963 kom alltså BLOOD FEAST; ett gripande drama om den egyptiske restaurangägaren Fuad Ramses, som behöver kroppsdelar för att väcka liv i en egyptisk gudinna, eller hur det nu var - det var ett bra tag sedan jag såg filmen. Sator samplade en replik ur filmen till en av sina låtar.
BLOOD FEAST chockade drive in-publiken när den kom, och teamet Friedman & Lewis fortsatte att göra splatter- och gore-filmer, ofta komiska sådana. Några titlar är TWO THOUSAND MANIACS!, COLOR ME BLOOD RED, THE GRUESOME TWOSOME, THE WIZARD OF GORE och THE GORE GORE GIRLS.
Lewis gjorde även filmer i andra genrer, som den sleaziga thrillern SCUM OF THE EARTH, motorcykelrullen SHE-DEVILS ON WHEELS, och den märkliga SOMETHING WEIRD, som gav distributören Something Weird Video dess namn. I denna finns en scen där ett par rollfigurer inleder en dialog utanför bild, medan allt vi ser under en lång stund är en soffa. Lewis' filmer låg ofta på den nivån tekniskt och estetiskt.
År 2002 fick BLOOD FEAST en väldigt senkommen uppföljare; BLOOD FEAST 2: ALL YOU CAN EAT; återigen regisserad av Lewis, och producerad av bland andra David Friedman och Something Weirds Mike Vraney. Jag har inte sett den, och jag har heller inte sett THE UH-OH SHOW, som kom 2009. En film som heter HERSCHELL GODON LEWIS' BLOODMANIA är i post-production just nu.
Förutom att regissera filmer, skrev Lewis en lång rad böcker om reklam och marknadsföring, och höll ofta föreläsningar i dessa ämnen.
*Enligt vissa källor föddes han 1929, och var då 87 när han dog.
HERSCHELL GORDON LEWIS
1929-2016
R.I.P. 


-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar