söndag 23 oktober 2016

DVD/Blu-ray/VOD: Från Caligari till Hitler

FRÅN CALIGARI TILL HITLER (Njutafilms)
Jag ska villigt erkänna att jag inte är speciellt bra på att se på stumfilm. Jag kan fascineras av dessa gamla filmer; av pampiga studiobyggen, suggestiva bilder, kreativa specialeffekter - men jag tröttnar snabbt när jag försöker se en hel långfilm. Jag kan inte engagera mig när skådespelarna tar i för kung och fosterland; grimaserar och viftar med armarna.
Rüdiger Suchslands dokumentär FRÅN CALIGARI TILL HITLER handlar om tysk film under Weimarrepubliken 1918-1933. Om filmens uppgång och fall. Nazisterna klev in på scenen, samhället förändrades, de främsta regissörerna flydde till Hollywood.
Det här är en väldigt intressant film och det visas klipp ur mängder av filmer; främst genrefilmer. En del av dessa filmer har jag sett - till exempel DR CALIGARIS KABINETT, NOSFERATU, METROPOLIS och M (Jodå, ett par ljudfilmer hinns med). Många har jag inte sett, eller ens hört talas om. Filmklippen är ofta imponerande - som jag skrev ovan är bilderna suggestiva; ibland är fantasyscenerierna direkt mardrömslika.
Vi får även se snuttar av filmer som visar tyskt vardagsliv från den här tiden. Påfallande moderna filmer; positiva människor som har kul. Det påpekas att dessa filmer liknar Den nya franska vågen - gjorda flera decennier innan fransmännens revolutionerade filmskapandet.
Något som drar ner helhetsintrycket av den här dokumentären, är berättarrösten. Kommentarerna är lite pretentiösa, ibland flummiga. Det blir lite sövande.
En handfull sakkunniga människor dyker upp och uttalar sig, bland andra regissören Volker Schlöndorff. En amerikan uttalar genomgående "Weimar" fel. "Feimar", säger han.


-->

1 kommentarer:

ctail sa...

Det här får jag skaffa, jag är väldigt fascinerad av framför allt Dr Mabuse der Spieler, dels för att det är en bra film och dels för vad den säger om sin tid. Den är komplex för att dess tre viktiga upphovsmän Norbert Jacques (som skrev romanen), Fritz Lang och Thea von Harbou, alla var ganska olika i hur de såg på politiken, och det lyser igenom. Alla kommentarspår av David Kalat är en fascinerande nyckel till detta, de finns på alla ambitiösa utgåvor av Mabusefilmer, men Eurekas Masters of Cinema-utgåva är den version man behöver av Der Spieler. Den var förresten förbjuden i Sverige, ända tills censuren officiellt avskaffades efters om den aldrig granskades om.

Skicka en kommentar