lördag 8 oktober 2016

DVD/Blu-ray/VOD: Austin Powers - Hemlig internationell agent: 20th Anniversary Limited Edition, baby!

AUSTIN POWERS - HEMLIG INTERNATIONELL AGENT: 20TH ANNIVERSARY LIMITED EDITION, BABY! (Rapid Stream Media)

"20th Anniversary"? Snarare 19th, eftersom Jay Roachs AUSTIN POWERS - HEMLIG INTERNATIONELL AGENT kom 1997. Det var inte utan att jag kände en viss oro när jag stoppade in denna nya Blu-ray-utgåva i spelaren. Det är väldigt längesedan jag kollade på Austin Powers-filmerna.

På 90-talet var jag ganska besatt av Austin Powers. När den första filmen kom, tyckte jag att det var en av de roligaste filmer som någonsin gjorts. Två år senare åkte jag till London för att se uppföljaren innan den fick premiär i Sverige. Jag tyckte att den var ännu roligare - jag såg den tre gånger på bio, och otaliga gånger på DVD. När den tredje filmen kom blev jag aningen besviken, eftersom den inte var riktigt lika bra.

Austin Powers (Mike Myers) är ju en modefotograf och hemlig agent från 1967, som fryses ner och tinas upp trettio år senare. Men vad som var nutid 1997 är ju ganska längesedan idag. Om några år skulle man kunna göra en film om en agent från 1997 som tinas upp och konfronteras med en helt ny värld.

Antagligen såg jag AUSTIN POWERS - HEMLIG INTERNATIONELL AGENT så många gånger när den kom, att jag hann tröttna på den. Eller - jag inbillar mig att det är så. För nu när jag såg om den tyckte jag inte alls att den var lika rolig. Många skämt brister i tajmingen; det är lite för utdraget. Men , när det begav sig, skrattade jag så att jag grät. Fast det är klart - jag är rätt mycket äldre nu. Jag är en medelålders man. Jag ser på saker på ett annat sätt idag. Åtminstone ibland.

Nu är ju AUSTIN POWERS - HEMLIG INTERNATIONELL AGENT ingen dålig film. Det är fortfarande en bra och kul rulle - om än inte lika kul som för nitton år sedan. Jag upptäckte förresten att jag tidigare fullkomligt missat att den otursförföljde hejduken Mustafa spelas av Will Ferrell - detta var ju några år innan hans genombrott. Larry Thomas, som var the Soup Nazi i SEINFELD, dyker upp som croupier i Las Vegas.

Extramaterialet på denna jubileums-Blu-ray är inte mycket att hurra för. Vi får några trailers, en rad intetsägande, väldigt korta promofilmer och intervjuer från 1997, samt en musikvideo. Roligast är att Rapid Stream Media slängt in hela 35 minuter trailers för gamla agentfilmer från 1960- och 70-talen. De är fantastiskt kul att kolla på!

För övrigt lär AUSTIN POWERS 4 vara på gång.0 kommentarer:

Skicka en kommentar