onsdag 5 oktober 2016

Bio: Masterminds

Foton copyright (c) Glen Wilson

Avdelningen för filmer baserade på verkliga händelser - i det där facket med filmatiseringar vi inte bara ska ta med en nypa salt, utan med en hel lastbil salt.

Jared Hess har bara regisserat en handfull filmer. Han långfilmsdebuterade 2004 med NAPOLEON DYNAMITE, en film många älskar - men som jag tyckte var fruktansvärd. Jag tyckte rejält illa om den när jag såg den, den gjorde mig på dåligt humör. Hess' nördar framstod som tragiska och närmast utvecklingsstörda, snarare än roliga.

MASTERMINDS bygger på historien om ett rån som ägde rum 1997. Ett värdetransportföretag rånades på 17,3 miljoner dollar - och rånet räknas fortfarande som ett av de största i USA:s historia. Killen bakom rånet heter David Ghantt - och han har varit teknisk rådgivare vid inspelningen av Hess' film. Men eftersom MASTERMINDS är en rejäl, fläskig tramskomedi utgår jag från att den ligger oerhört långt från sanningen.

Zach Galifianakis spelar David, som jobbar på värdetransportföretaget Loomis Fargo. Han är en klantig, bortkommen kille iförd skägg och fantastisk page, och han ska snart gifta sig med white trash-bruden Jandice (Kate McKinnon). David älskar inte denna otrevliga kvinna, han är istället betuttad i en ny tjej på jobbet; Kelly (Kristen Wiig).

När Kelly får sparken flyttar hon hem till den kriminelle Steve (Owen Wilson) och hans sinnesslöa gäng. Steve tycker att de ska råna Loomis Fargo och Kelly lyckas övertala David att utföra rånet. David länsar kassavalvet efter arbetstid när stället är tomt. Med kalsongerna fulla med sedlar reser han till Mexiko, där han ska invänta Kelly - han tror nämligen att hon är kär i honom. Dock har han råkat bli filmad när han länsade valvet, så FBI är ute efter honom. Dessutom har Steve lejt en egocentrisk och korkad lönnmördare (Jason Sudeikis) för att ta kål på David.

Som sagt: detta är en tramskomedi. Den innehåller repliker som "You farted into my ass! That's a fart transplant!". Jag gillar ju sådana komedier, så jag är hyfsat nöjd med den här. Galifianakis är lustig ser skojig ut. Kate McKinnon är kul som den trashiga fästmön. När jag tänker efter så medverkar tre fjärdedelar av det nya GHOSTBUSTERS-teamet; Leslie Jones spelar FBI-agenten som jagar David - hon tycker dessutom att han ser ut som Kenny Rogers' och Kenny Loggins' kärleksbarn.

MASTERMINDS är ingen ny BAKSMÄLLAN eller BRIDESMAIDS, men den är roligare än konkurrenterna i facket - och extremt mycket roligare än NAPOLEON DYNAMITE.

Vänner av subtil, sofistikerad humor ombedes välja en annan film. Det går upp en ny Woody Allen-film samma dag som MASTERMINDS. Den kan kanske vara något för er som bara vill skratta lite grann?

(Biopremiär 7/10)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar