fredag 21 oktober 2016

Bio: Jack Reacher: Never Go Back

Foton copyright (c) Paramount Pictures Sverige
Den första filmen om Jack Reacher, som bara hette JACK REACHER och som kom 2013, tyckte jag var riktigt bra. En tuff actionfilm med bra och kreativa slagsmålsscener. Lee Child har skrivit en hel hög böcker om Jack Reacher, så här har vi ännu en film; den här gången i regi av Edward Zwick (HÖSTLEGENDER och en del annat).
Tom Cruise, som inte alls ser ut som böckernas Jack Reacher, är tillbaka i huvudrollen i en film som inleds och avslutas bra, men som däremellan haltar en del. Först har vi en hel hög killar som ligger utslagna utanför en diner. Därinne sitter den före detta militärpolismajoren Jack Reacher och äter. Det är förstås han som nitat alla. Han har på ett ovanligt smart (och långsökt?) sätt satt dit en illasinnad liga.
Därefter skiftar handlingen genast spår. Högt uppsatta militärer sysslar med olagliga affärer och en major vid namn Turner (Cobie Smulders) åker fast. Även Reacher åker dit, något han utnyttjar för att kunna befria Turner, som han tror är oskyldig. De två flyr och får både militärpoliser och de riktiga skurkarna efter sig.
För att göra det hela mer komplicerat, visar det sig att en för Reacher okänd kvinna påstår att han är far till hennes tonåriga dotter Samantha (Danika Yarosh); ett riktigt problembarn som hämtat ur en Kay Pollak-film. Samantha kan eventuellt leda Reacher och Turner till de mäktiga och onåbara skurkarna, så de måste släpa med sig tjejen.
När Samantha dyker upp tappar JACK REACHER: NEVER GO BACK. Hon är mest jobbig och gör konstant idiotiska saker för att skurkarna och deras supertorped (Patrick Heusinger) ska kunna hitta våra hjältar. Hon använder sin mobiltelefon, hon betalar med plastkort. Hon är allmänt irriterande och tempot sänks betänkligt när hon är med.
Actionmässigt är det här bra. Jack Reacher är en jävel på det mesta. Den första filmen utmärkte sig med sina långa, välkoreograferade slagsmål i helbild - inga jobbiga, snabba klipp. Fajterna går i samma stil även denna gång. Fast den här gången hamnar Tom Cruise lite i skymundan för Cobie Smulders, som vi tidigare sett som agent i Avengersfilmerna. Hon ser ut lite grann som en ung Steven Seagal när hon slåss - fast snygg. Och hon är tuffare och coolare än Tom Cruise.
Logiken är det lite si och så med. En märklighet är när Reacher iförd handbojor förs in i ett rum för att träffa sin advokat. Vakten tar av bojorna. När Reacher ska gå därifrån sätter vakten inte på bojorna igen. Jag vet inte varför. Således har Reacher inga problem att fly.
Hur som helst. JACK REACHER: NEVER GO BACK är okej. Den är inte tråkig och den har bra actionscener. Jag ser gärna fler filmer om Jack Reacher.
 (Biopremiär 21/10)


-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar