måndag 12 september 2016

TOPPRAFFEL! sörjer: Giuliano Carnimeo

Den italienske regissören Giuliano Carnimeo, bättre känd som "Anthony Ascott" (och ibland Ascot med ett T), har gått hädan, 84 år gammal.

Carnimeo började sin karriär som regiassistent och var även medregissör på en film, innan han 1968 skötte regin på egen hand i en spaghettiwestern som i Sverige döptes till DE KOM FÖR ATT DÖDA. Det blev många westerns för Carnimeo. Bland annat regisserade han fyra filmer om Sartana med Gianni Garko i titelrollen, han gjorde DOM KALLAR MEJ HALLELUJA och dess uppföljare med George Hilton, och MANNEN UTAN NAMN - HAN KALLADES HOLY GHOST; en synnerligen märklig filmtitel.
1972 gjorde Carnimeo en av de mer kända giallofilmerna; THE CASE OF THE BLOODY IRIS med Edwige Fenech och George Hilton, därefter blev det en rad westernkomedier, några sexiga komedier, samt ett par "vanliga" komedier.
1983 kom Carnimeos kanske mest älskade film: EXTERMINATORS OF THE YEAR 3000, som hette DEATH WARRIORS på video i Sverige. Det här är en väldigt flängd Mad Max-kopia, en av de billigaste och en av de dummaste. En fantastiskt underhållande film.
1988 kom den lika bänga skräckfilmen RAT MAN, med David Warbeck och Janet Ågren. Till denna anlitade man världens enligt Guiness rekordbok minsta man, den 73 cm långe Nelson de la Rosa, som fick spöka ut sig till titelns råttman.

Giuliano Carnimeos sista film blev en science fiction-historia; COMPUTRON 22, som även den kom 1988.
GIULIANO CARNIMEO
1932-2016
R.I.P.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar