lördag 3 september 2016

Serier: Marsupilami 2: Vit magi

MARSUPILAMI 2: VIT MAGI
av Batem & Colman
Cobolt Förlag
Som sagt: det är mycket Spirou just nu. Spirou saknas förvissa i detta album, men Marsupilami introducerades ju i Spirouserien på 1950-talet. Dess skapare Franquin tog figuren med sig när han lämnade Spirou 1968 (men Marsupilami förekom i efterträdaren Fourniers första album "Guldmaskinen"), för att senare låta honom få en egen albumserie.
Jag har aldrig läst albumen om Marsupilami. I varje fall inte vad jag minns. Mellan 1988 och 1996 gav Carlsen Comics ut tio album på svenska. Nu har Cobolt börjat ge ut serien på nytt. Deras första album; "Biba" (som jag inte läst), är det 28:e albumet och kom ut på franska 2014. Album två är det 19:e och kom 2006.
Med "Vit magi" debuterade belgaren Stéphan Colman som författare till Marsupilami; tecknaren Batem (som egentligen heter Luc Collin) har varit med sedan starten.
Det är svårt att inte gilla Marsupilamifiguren. Han var oerhört skojig när han medverkade i Franquins Spirouäventyr. Fast det beror kanske på att Franquin skrev bra och roliga äventyr. "Vit magi" är mest ... konstigt.
När albumet börjar är det vinter i Palombias djungel. Snö överallt. Märkligt. Efter ett par sidor hoppar vi tillbaka i tiden och presenteras för den misslyckade magikern Jahekaputh, som får i uppdrag att fånga en marsupilami, eftersom det är en sådan publiken vill se. Jahekaputh beger sig in i djungeln, där han träffar på chahutasindianerna, som dyrkar marsupilamin som en gud. Jahekaputh måste kämpa mot medicinmannen Sehtpotehven i något slags trolleritävling för att få indianerna att hjälpa honom att fånga en marsupilami. Händelserna leder förstås fram till snöfallet. Detta varvas med en marsupilamifamiljs slapstickupptåg i djungeln - och nej, det är inte samme marsupilami som förekommer i Spirou.
Handlingen i "Vit magi" är lite märklig och ofokuserad. Det är rätt stökigt berättat. När indianerna pratar skrivs vissa ord ihop för att visa att det är ett annat språk ("Tillhöger harjag Sehtpotehven, vårtitelhållare!"), vilket gör replikerna irriterande svårlästa.
Å andra sidan ritar Batem bra. Det är rejält schvung i linjerna och han är bra på att rita actionfyllda sekvenser. Fast han har allt lite svårt att rita marsupilamiernas ansikten i vissa vinklar.
På sista sidan finns en liten teckningskurs där man lär sig rita en marsupilami. Om man inte redan kan rita, är tipsen hopplösa att följa. "Rita några streck - och fixa sedan till dem så att det blir en marsupilami".
För övrigt är långfilmen HÄR KOMMER MARSUPILAMI från 2012 ganska vedervärdig. Jag köpte den på DVD för en femma.-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar