lördag 17 september 2016

DVD/Blu-ray/VOD: Har du sett på fan!

HAR DU SETT PÅ FAN! (Studio S Entertainment)

Nu blir det franskt här på TOPPRAFFEL!

Är det möjligt att misslyckas med en film som har Jean-Paul Belmondo och Raquel Welch i huvudrollerna, som handlar om en usel stuntman, och som innehåller en man i gorilladräkt? Är det möjligt att misslyckas med en film som har en fantastisk filmaffisch, och en av de absolut bästa svenska titlarna någonsin?

Tyvärr är svaret ja. Jag hade rätt höga förväntningar på denna film från 1977 och som jag inte tidigare sett. Allt verkade vara klockrent. För regin står Claude Zidi, som tidigare gjort EN FLUGA I SOPPAN med Louis de Funès, och som senare gjorde de två MUTA OCH KÖR-filmerna.

HAR DU SETT PÅ FAN! heter i original L'ANIMAL, det vill säga "Djuret". Filmen var tydligen ett desperat försök att göra en dundersuccé efter ett par mindre framgångsrika filmer med Belmondo. Claude Zidis film är påkostad och snygg - men den är inte speciellt rolig. Trots detta blev det här en stor framgång i Frankrike.

Belmondo spelar den usle stuntmannen Mike, som vill gifta sig med stuntkvinnan Jane (Raquel Welch). Hon velar. Eftersom Mike alltid klantar sig, sparkar filmstudion ut honom. Han får jobb som gorilla i ett reklamjippo på ett varuhus. Där river han inredningen.

En dag anländer filmstjärnan Bruno Ferrari (också Belmondo) till Paris. Eftersom Mike är extremt lik Bruno, får han jobbet som Brunos stuntman. Förväxlingar uppstår. Den fjollige Bruno, som är alla kvinnors drömman, visar sig dessutom vara homosexuell.

HAR DU SETT PÅ FAN! innehåller en rad välgjorda stunts och kaotiska situationer. Det är lite småkul när Mike tvingas upprepa ett fall nerför en trappa ett flertal gånger, eftersom Bruno inte lyckas utföra de enklaste uppgifter i samma scen. Men i övrigt är filmen stökigare än bra. Ibland blev jag inte klok på varför folk beter sig som de gör, vad de sysslar med, och efter ett tag hade jag helt glömt vad filmen handlar om.

Jean-Paul Belmondos utstrålning går det inte att anmärka på. Jag ser gärna att fler gamla filmer med honom släpps på DVD i Sverige.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar