onsdag 21 september 2016

Bio: Love & Friendship

Foton copyright (c) NonStop Entertainment
Detta komiska kostymdrama bygger på en kortroman av Jane Austen som heter "Lady Susan", men för att rida på Austinsuccéer som "Förnuft & känsla" och "Stolthet & fördom", har denna filmatisering av Whit Stillman (DAMSELS IN DISTRESS) döpts till LOVE & FRIENDSHIP. Dock fick den visst inte heta KÄRLEK & VÄNSKAP i Sverige.
Jag såg den här filmen förra månaden, men kommer knappt ihåg någonting alls. Faktum är att jag inte bara glömde bort dess handling direkt efter filmen, utan även medan jag tittade på den. Redan under inledningen tappade jag tråden. De medverkande presenteras i bild och text, de är många, och jag tänkte Herregud, är det meningen att jag ska komma ihåg alla de här?
Kate Beckinsale spelar lady Susan, änka med många uppvaktare. Hon försöker fly från dessa och häckar på godset Langford. Men där dyker det ideligen upp typer som uppvaktar henne. Susan är även på jakt efter någon som vill gifta sig med hennes dotter.
Jag förstod aldrig vem som var vem i den här filmen. En massa damer i stora, frasiga klänningar dricker te, herrar i kostym och tajta brallor ... dricker te de med. Alltid i vackra miljöer. De konverserar. Lady Susan är lite elak. Eller så. Intriger och fnurror på tråden verkar uppstå. Jag hajade aldrig vad och vilka de pratade om. Jag var inte tillräckligt intresserad för att hänga med.
Behållningen är en festlig friare som dyker upp. Han är makalöst korkad. Osannolikt korkad. Scenerna med honom är fantastiskt roliga. Han borde haft huvudrollen! Vem var det? Det minns jag inte.
Chloë Sevigny spelar en amerikansk kusin, tror jag att hon var. Stephen Fry är med alldeles för lite.
Jag har förstått att en del uppskattar den här filmen och framför allt dess dialog. De som gillar kostymdramer och Jane Austen-filmatiseringar lär också uppskatta LOVE & FRIENDSHIP.
Jag gillar inte Jane Austen. Jag gillar karatefilmer och dansk gladporr.
Nu kommer jag inte på mer att skriva om den här filmen.
Nu tar jag en liten bloggpaus och spenderar fyra dagar på Bokmässan istället.


(Biopremiär 23/9)-->

1 kommentarer:

ctail sa...

Som Stillmanfan hade jag förväntat mig mer av den här. Beckinsdale gör om sin roll Charlotte från The Last Days of Disco, ok, en del roliga vassa repliker, men en hel film om bara Charlotte? Var är de andra figurerna jag identifierar mig med: Des, Alice, Josh och Departmental Dan? Det här är ju mer monolog än dialog, inget som kommer i närheten av, säg, Lady & Lufsen-diskussionen i Disco. Vete tusan om den här ens tar sig upp på min topp-5-lista av Stillmans verk, och då har han bara gjort 6, inklusive Amazonseriepiloten The Cosmopolitans.

Skicka en kommentar