fredag 5 augusti 2016

DVD/Blu-ray/VOD: En iskall i Alexandria

EN ISKALL I ALEXANDRIA (Studio S Entertainment)

J Lee Thompson är mest känd för att ha gjort den kanske mest kända krigsfilmen någonsin; KANONERNA PÅ NAVARONE. Senare gjorde han de två sista filmerna i den ursprungliga Apornas Planet-serien, och därefter gick karln och blev "Charles Bronsons favorirregissör" - han gjorde en väldig massa Bronsonrullar, däribland DEATH WISH 4: THE CRACKDOWN. Han hann även med den kanadensiska skräckfilmen HAPPY BIRTHDAY TO ME.

1958, innan han åkte till Navarone, gjorde Thompson den engelska krigsklassikern EN ISKALL I ALEXANDRIA, en film jag själv inte sett förrän nu. Filmen har odödliggjorts, eftersom slutscenenen - vilken återges på DVD-omslaget! - senare kom att användas i Carlsbergs välkända reklamfilmer.

John Mills spelar kapten Anson, som får i uppdrag att köra en ambulans till Alexandria. Med sig har han två sjuksköterskor och ytterligare en soldat, och på vägen plockar de upp Anthony Quayle, som spelar en sydafrikan som gått vilse i öknen. Färden går genom öknen, där de stöter på faror i form av minfält och tyskar, och vid ett tillfälle ställer även kvicksand till det för dem. Dessutom verkar en i sällskapet vara tysk spion. I början av filmen säger Anson att han ska bjuda alla på ett iskallt glas lager på en bar i Alexandria när de kommer fram - och hur det går avslöjar alltså DVD-omslaget.

Expressen skrev en gång i tiden att EN ISKALL I ALEXANDRIA är årtiondes (alltså 50-talet) kanske mest spännande film. Det stämmer inte. Jag tyckte inte att den var spännande alls. Dock är den tillräckligt underhållande och trevlig för att jag skulle se den utan besvär.

Det är en lång film, lite för lång med sina  två timmar och fem minuter - i USA klipptes den ner till 76 (!) minuter. Den är lite tjatig, det händer för lite. En kärleksscen mot slutet är lite genant. Som ofta är fallet blir det lite Monty Python när brittiska officerare pratar med Jolly good, old chap-jargong. Under en flygattack används inklippta, repiga arkivbilder på Stukas. En detalj i slutminuterna är ofrivilligt komisk. Men som sagt - det är ändå en rätt bra film. Vänner av genren bör se den.

Denna DVD:s bildkvalitet är lite märkligt risig. Det liksom kryper i bilden. Vår TV är lite till åren, ibland kan eventuell sämre bild bero på det - men trailern till filmen, som också ligger på skivan, håller betydligt bättre bildkvalitet.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar