måndag 8 augusti 2016

DVD/Blu-ray/VOD: Bland män och får

BLAND MÄN OCH FÅR (Scanbox)
Jag skippade pressvisningen av BLAND MÄN OCH FÅR när den gick upp på bio. Jag kände att livet är för kort för att se ett isländskt drama om skäggiga bröder och deras får. Men så trillade filmen in genom brevlådan och igår föreslog min sambo att vi skulle se den. Den lät lite rolig, sa hon. Istället för att välja 70-talsskräck, spaghettiwesterns, 80-talsaction, eller någon annan lämpligare kvällsunderhållning, såg vi ett isländskt drama om skäggiga bröder och deras får.
Grímur Hákonarson har skrivit och regisserat berättelsen om bröderna Gummi och Kiddi. Jo, han heter Gummi. Det är ju lite kul. De här bröderna, som har stora, gråa skägg, bor grannar i det karga, isländska landskapet, men de har inte pratat med varandra på fyrtio år. Varför då? Det framgår inte. Kanske tycker Hákonarson att det inte spelar någon roll för berättelsen. Kanske kom han inte på någon orsak.
Gubbarna lever helt för sina får, men så visar det sig att ett av Kiddis får drabbats av en dödlig sjukdom. För att inte riskera att smittan sprider sig utanför området, beslutas det att alla får i dalen ska dödas och att gårdarna ska saneras. Det innebär katastrof för alla fårfarmare som bor där - och där verkar inte bo något annat än fårfarmare. Men Gummi fuskar. Han gömmer några får i sin källare. Jag vet inte riktigt hur han tänkte där. Förr eller senare lär han bli avslöjad, och om han inte avslöjas och släpper ut sina får bland de nya, som inte får anlända förrän om två år, riskerar han ju att sprida ut smittan på nytt. Om de nu visar sig vara smittade.
När Gummi får myndigheterna på sig tvingas han och Kiddi inte helt oväntat att åter ta kontakt med varandra. Det hela leder fram till ett icke-slut. Mitt under en dramatisk scen börjar eftertexterna att rulla.
BLAND MÄN OCH FÅR har fått idel fyror och femmor i betyg i svensk press. Jag undrar förstås vad alla har sett i det här. Kanske tycker folk att det är fint och uppfriskande att se en film om folk som har det ... jävligt tråkigt på Island. Folk bor i fula hem, de umgås sällan med varandra, och när de väl umgås i en samlingslokal, består underhållningen av att en gubbe står i ett hörn  och spelar sorgsna melodier på dragspel. Filmmusiken består också av ett sorgset, gnisslande dragspel. En inledande prisutdelning är riktigt vissen.
Plötsligt visar sig både Gummi och Kiddi helnakna i omotiverade nakenscener av ett slag som inte uppskattas. En lång scen där Gummi - i närbild - klipper tånaglarna fick sambon att vända bort ansiktet.
Ibland är det lite roligt, som när Gummi kör Kiddi till sjukhuset i en grävskopa, men mest är det här rätt tråkigt. Ibland väldigt tråkigt. Filmen får mig absolut inte att vilja resa till Island. Vad ska jag där och göra? Finns där något att göra? Finns där något?
Nu har jag sett detta isländska drama om skäggiga bröder och deras får, och har man sett ett isländskt drama om skäggiga bröder och deras får, har man sett alla.


-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar