fredag 26 augusti 2016

Bio: Hitta Doris

Foton copyright (c) Walt Disney Studios Motion Pictures Sweden
För fyra år sedan såg jag om HITTA NEMO, eftersom den gick upp på bio på nytt, konverterad till 3D. Även om den fortfarande var bra; bättre än det mesta i genren, blev jag aningen besviken - eftersom filmen inte var riktigt lika jättekul som jag mindes den.
Efter att uppföljaren HITTA DORIS gjort sitt segertåg på amerikanska biografer, får den nu Sverigepremiär - och jag hade turen att få se den med engelskt tal.
... Och det visade sig vara samma film en gång till - fast lite sämre. HITTA NEMO handlade om hur den lille fisken Nemo försvann. Hans farsa Marlin och den förvirrade Doris med dåligt närminne begav sig ut för att leta upp Nemo. Den här gången är det Doris som får för sig att leta upp sina föräldrar och lyckas försvinna, varpå Marlin och Nemo ger sig ut för att leta upp henne. Jakten leder till en enorm akvarieanläggning, där Doris får hjälp av en bläckfisk som vill ta sig till Cleveland, medan Marlin och Nemo träffar en rad andra vattenvarelser som hjälper till - eller är i vägen.
Visst skrattade jag till ett par gånger; bläckfisken är rätt kul, liksom ett par sjölejon, men som helhet är HITTA DORIS rätt trött och oinspirerad. Dessutom har den en tendens att bli sentimental, och det är en väldig massa babblande om att familjen betyder allt, vilket det ju alldeles för ofta är i amerikanska familjefilmer.
Tekniskt sett finns är förstås inget att anmärka på, Pixars produktioner brukar ligga snäppet över konkurrensen. I min recension av HITTA NEMO påpekade jag svårigheten i att göra tecknad film om fiskar. Sådana saknar ju armar och ben; de är bara ett ansikte med stjärt, vilket gör dem lite begränsade. Fast det är förstår inte lika konstigt och opraktiskt som bilarna i BILAR.
På visningen under Malmö Filmdagar satt det en vuxen kvinna någonstans bakom mig och skrattade högljutt åt precis allting, och när det blev extra sentimentalt satt människan och grät lika högt. Jag undrade vad hon skrattade åt, och framför allt undrade jag om hon var en representant från Disney som försökte få filmen att verka bättre och roligare än den är.
Att HITTA DORIS är slätstruken märks bland annat på att jag inte har så mycket att säga om den, och därför slutar skriva redan här.


(Biopremiär 26/8)-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar