torsdag 14 juli 2016

TOPPRAFFEL! sörjer: Corrado Farina

Den italienske regissören och författaren Corrado Farina har gått bort, 77 år gammal. Farina är synonym med den psykedeliska filmen BABA YAGA från 1973, byggd på Guido Crepax serier om Valentina.
Isabelle de Funès spelar fotografen Valentina, som träffar den mystiska kvinnan Baba Yaga (Carroll Baker). Baba Yaga visar sig vara en häxa, ute efter att besätta Valentina. En kamera har redan blivit besatt. George Eastman medverkar också i denna fascinerande, märkliga film, som är otroligt snygg - och som verkligen ser ut som Crepax' serier. Filmen visar upp den coola sidan av 1973, åtminstone om man bodde i Sydeuropa, och den skiljer sig rejält från de gråa, svenska dramer som gjordes samtidigt.
Corrado Farina regisserade bara två långfilmer. Den första var en skräckthriller som hette HANNO CAMBIATO FACCIA, och som kom 1971. Filmen har en engelsk titel; THEY HAVE CHANGED THEIR FACE, men mig veterligen har den aldrig släppts i en engelskspråkig version, eller med engelsk text - eller svensk text för den delen.
Förutom dessa filmer gjorde Farina en rad dokumentärer; långa och korta, varav några för TV. På 1990-talet började han att skriva romaner, någraav dem flera hade filmtema, en hade visst serietema.
CORRADO FARINA
1939-2016
R.I.P.

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar