måndag 4 juli 2016

TOPPRAFFEL! sörjer: Bud Spencer

En nackdel med att vara bortrest, är att jag inte kan uppdatera TOPPRAFFEL! om det händer något. Till exempel om någon sätter tofflorna. Således är denna nekrolog en vecka försenad, men bättre sent än aldrig - åtminstone när det gäller Bud Spencer.

Jag har flera gånger berättat att den allra första hyrvideo jag såg, var DE BLODIGA STÖVLARNAS KULLE (1969). En klasskompis hade blivit med videobandspelare, och vi gick iväg ett litet gäng till videobutiken som fanns i köpcentrat Infarten i Landskrona. Det var jag som tyckte att vi skulle se denna  spaghettiwestern. Dels hade jag hört att filmerna med Terence Hill och Bud Spencer skulle vara bra, dels hade filmen en oemotståndlig titel. DE BLODIGA STÖVLARNAS KULLE. Hur tufft lät inte det?

Mina kompisar var sura på mig efter att vi sett filmen. De tyckte den var skitdålig. Det tyckte jag också. Jag har sett om den som vuxen, och nej, den är inget vidare. Dessutom gjordes den innan Hill & Spencer satsade på festliga slagsmålskomedier.

Apropå Landskrona: den allra sista film som visades på Imperial innan den biografen slog igen 1985, var MIAMI SUPERCOPS - med Hill & Spencer.

Bud Spencer föddes som Carlo Pedersoli, och tävlade i OS 1952 och 1956 i både simning och vattenpolo. Han filmdebuterade 1950 och gjorde en rad småroller. 1967 blev Carlo Pedersoli Bud Spencer, ett namn han tog efter sin favoritöl Budweiser (!) och Spencer Tracy. Under detta namn medverkade han i westernfilmen RID ALDRIG ENSAM/GOD FORGIVES ... I DON'T!, som även hade Terence Hill i rollistan.
Fler westerns följde, däribland FEM RED UT/TODAY WE KILL ... TOMORROW WE DIE! (1968) och FEM PROFESSIONELLA MÄN/THE FIVE MAN ARMY (1969), vilka hade manus av Dario Argento. 1970 kom så DOM KALLAR MEJ TRINITY - DJÄVULENS HÖGRA HAND, med Terence Hill i titelrollen, och med Bud Spencer som Bambino, och succén var ett faktum. Hill & Spencer blev extremt populära i Europa, och en lång, lång rad komedier följde.

Hos Statens Biografbyrå här i Sverige var duon inte lika populär. Byrån tyckte inte alls att dessa slagsmålskomedier var harmlösa, så de envisades med att göra många - och långa - klipp i dem. De flesta snytingarna klipptes bort i dessa muntra filmer.

Filmjournalisten Hans Sidén berättade att Hill & Spencer kom till Göteborg en gång på 1970-talet. Iförda plommonstop dök de upp innan en visning av en av deras filmer. Många i publiken blev förvånade när de upptäckte att dessa filmhjältar var italienare! De var ju alltid dubbade till engelska i sina filmer.

Bud Spencer gjorde även en hel massa filmer utan Terence Hill, och 1971 hade han en liten roll i Dario Argentos DEN DJÄVULSKA FÄLLAN/FOUR FLIES ON GREY VELVET.

Jag gillar Bud Spencer och hans filmer - men de flesta av filmerna har en sak gemensamt: de är alldeles för långa. Det känns som om varje enskild scen är lite för lång.

De senaste decennierna figurerade Bud Spencer mest i italienska TV-filmer och TV-serier. År 2005 kastade han sig in i politiken, men den karriären blev kort.

Bud Spencer (eller hans assistenter) var väldigt aktiv på Facebook, det lades upp ungefär en bild om dagen, och Bud gjorde reklam för sina tröjor, memoarer, och annat han sålde och signerade. Facebooksidan uppdaterades in i det sista. Tusentals människor slöt upp utanför kyrkan för att hylla sin hjälte efter begravningen.

Bud Spencer blev 86 år gammal
BUD SPENCER
1929 - 2016
R.I.P.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar