fredag 1 juli 2016

Serier: Undertaker 1: Guldätaren

UNDERTAKER 1: GULDÄTAREN
av Ralph Meyer, Caroline Delabie och Xavier Dorison
Albumförlaget

För att vara en "död" genre, publiceras det överraskande mycket westernserier i Sverige just nu. Blueberry samlas i feta volymer, Lucky Luke dök upp i ett så kallat alternativt äventyr vid sidan av sin ordinarie serie, som också ges ut här, Blårockarna är aktuella med ett nytt album - och här har vi ett album jag varit väldigt sugen på att läsa. En del av er har, till skillnad från mig, kanske redan läst serien när den gick som följetong i Fantomen, men det är så här den ska läsas: i stort format, inbunden och på bra papper.
Jag prenumererar på nyhetsbrev från vad jag antar är samtliga franska serieförlag, och när Dargaud förra året presenterade Undertaker blev jag mer nyfiken än vanligt. Det såg oerhört lockande ut. Min franska är inte den bästa, så jag ville förstås inte köpa den franskspråkiga utgåvan och bara titta på bilderna, men jag hoppade på en svensk utgåva. Jag till och med kontaktade Albumförlaget och frågade om jag hoppades förgäves. Det gjorde jag inte.

Manuset till Undertaker är skrivet av Xavier Dorison, som ligger bakom serier som Det tredje testamentet (Albumförlaget), Long John Silver (som gått i Fantomen), och några avsnitt av XIII. Skam till sägandes har jag inte läst dessa serier. Ralph Meyer har tecknat, han har tidigare gjort ett par XIII-historier. Caroline Delabie står för färgläggningen, medan Göran Semb översatt.

Undertaker sätter tonen direkt. Genast infinner sig en skön Eurowestern-känsla. Det första jag associerar till är Jodorowskys gamla, bisarra kultfilm EL TOPO; kanske främst beroende på att huvudpersonen i Undertaker, dödgrävaren Jonas Crow, liknar El Topo - det vill säga Jodorowsky själv, som gjorde rollen.* Men även resten av serien är skruvad på ett sätt man sällan ser i amerikanska westerns.
Jonas Crow är en mystisk man, som i början av albumet skaffar sig en gam som husdjur - något som känns som en referens till dödgrävarna i Lucky Luke. Han får även ett märkligt uppdrag: han ska åka till guldgrävarbyn Anoki City och hämta liket av en viss Joe Cusco; en rik knös som ägde hela byn. När Crow kommer dit visar det sig att den onde och själviske Cusco inte alls är död. Däremot har han en utstuderad plan: han vill inte att någon ska komma över hans förmögenhet efter hans bortgång. Därför har han låtit omvandla pengarna till små guldklimpar. Han äter upp alltihop - och dör. Crow ska sedan frakta iväg den guldspäckade kroppen. Åtminstone var det tänkt så - för givetvis går saker och ting inte som planerat. Byborna vill åt guldet, och de är inte precis en samling vänliga själar.
Förutom EL TOPO, tänkte jag på DJANGO, KILL - IF YOU LIVE, SHOOT; en legendarisk och synnerligen bisarr spaghettiwestern, när jag läste det här albumet. Och jag måste säga att Undertaker är bättre än jag trodde den skulle vara. Jag gillar verkligen teckningarna och den stämningsfulla färgläggningen, men det finns gott om snygga serier med tunn handling. Undertaker är mer komplex än brukligt, och mitt intresse hölls uppe från början till slut. Det är mörkt, tufft och skitigt, men här finns även en svart humor och en lätt ironisk ton, samt ett par (medvetna) anakronismer. Detta gör att serien hamnar i en sådan där lätt surrealistisk westernvärld, som snarare känns som dödsriket; en försmak av helvetet, än vare sig en stad i verklighetens vilda västern, eller i en Hollywoodversion. Serien skiljer sig en hel del från till exempel Blueberry, som trots att den är europeisk, är en mer traditionell western.

Liksom fallet är med många franska westernserier, har figurerna ibland lite konstiga namn.Jag vet inte om det är medvetet, eller om det beror på att fransmännen är så dåliga på engelska. Här finns till exempel en kvinna som heter miss Prairie.

Det är bra driv i berättandet; Xavier Dorison är en skicklig författare, och det hela leder fram till en avslutning som gör mig spänd på nästa album i serien - jag vill läsa det nu, på en gång! Och jag vill läsa fler westernserier som den här.

*En uppföljare till EL TOPO är nu aktuell i Frankrike - i serieform. Jag hoppas på en svensk utgåva!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar