onsdag 1 juni 2016

Bio: Money Monster

Foton copyright (c) Sony Pictures Sweden
När jag såg Jodie Fosters MONEY MONSTER kom jag att tänka på DVD-utgåvan av John Landis' gamla, fina OMBYTTA ROLLER. Av alla filmer! På extramaterialet till denna berättar nämligen Landis att han, trots att det var han som regisserade, aldrig förstått filmens slutscener på Wall Street. Han förstod-, och förstår fortfarande inte, hur börsen fungerar, vad som händer, varför alla plötsligt tjoar eller blir förbannade. Han är inte det minsta intresserad av penningplaceringar, aktier, fonder, och allt vad det är.
... Och det är inte jag heller. Därför känns utgångspunkten i MONEY MONSTER inte så där jätteangelägen för min del: George Clooney spelar Lee Gates, programledare för ett flamsigt och väldigt amerikanskt TV-program som heter just "Money Monster". Programmet handlar förstås om pengar, och Gates tipsar på ganska barnsliga sätt om hur man bäst investerar för största möjliga avkastning. Programmets inramning påminner om en game show; som ett stort, festligt kasino med extremt höga vinster.
Under en direktsändning smyger sig plötsligt en okänd man in i studion - Kyle Budwell (Jack O'Connell). Han är en ganska vanlig, men rätt misslyckad New York-kille, som lyssnat på ett av Lee Gates' tips. Kyle hade tagit alla sina besparingar samt sin mors arv, och placerat dem i en fond, som omedelbart kraschade och därmed ruinerade Kyle. Kyle tvingar på Gates en bombjacka och programmets inspelningsledare (Julia Roberts) tvingas fortsätta direktsända detta gisslandrama. Samtidigt som polisen omringar TV-stationen, börjar man att luska i vad som hände med fonden - det är något som inte stämmer.
MONEY MONSTER är en hyfsat gedigen thriller. Julia Roberts är aningen bortkastad i sin roll; hon sitter större delen av filmen i ett kontrollrum, men George Clooney, som även producerat, är förstås lika utmärkt som alltid. Men även om det här är robust och välgjort, så kan jag inte påstå att det är speciellt spännande. Vi har sett bättre filmer om gisslandramer, vi har sett bättre filmer om börsen, och framför allt har vi sett bättre thrillers.
Jag måste säga att en intervju på BBC med Jodie Foster om filmen var mer spännande. Journalisten frågade Foster om hon känner till hur mycket Clooney och Robert fick betalt för sina roller, och sedan försökte han pressa Foster på uppgifterna. Hon vägrade svara och sa att det inte hade med filmen att göra. Journalisten log och sa att nu blev det lite tryckt, jobbig stämning. Precis som i filmen. Skådespelarna har inkasserat stora summor pengar för en film om den lilla människan som inte har något alls.(Biopremiär 3/6)

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar