onsdag 8 juni 2016

Bio: The Conjuring 2

Foton copyright (c) Warner Brothers

Jag avslutade min recension av 2013 års THE CONJURING med att konstatera att man ligger pyrt till vid hemsökelser om man inte är troende katolik. När nu James Wan är tillbaka med en uppföljare funderar jag åter på detta. Vad händer om man inte är katolik - eller ens religiös - och råkar hamna i en kåk full av spöken, gastar och demoner? Är det kört - eller klarar man sig från spökerierna, eftersom man inte tror på dem? Och vad händer när det spökar i länder med helt andra religioner? "Järnspikar också, Sitting Bull - vår wigwam är hemsökt! Känner vi någon praktiserande katolik?".

THE CONJURING 2 har mycket gemensamt med James Wans tidigare skräckfilmer, till exempel INSIDIOUS. Det här börjar nämligen bra, och fortsätter att vara rätt bra, för att sedan gå helt överstyr under andra halvan. I detta fall är det en rejält lång andra halva - filmjäveln varar två timmar och tretton minuter, vilket inte bara är fullkomligt onödigt, det är oförlåtligt. Filmer av den här typen ska hålla sig till cirka 90 minuter.

2013 års film inleddes med en ohyggligt effektiv prolog om den onda dockan Annabelle - en prolog som var så bra att dockan sedan fick en egen film; ANNABELLE. Den här nya filmen öppnar också med en prolog som är bättre än resten av filmen.

Patrick Wilson och Vera Farmiga är tillbaka som Ed och Lorraine Warren; ett spökjägarpar som funnits i verkligheten - och Lorraine lever än. Paret Warren var omdiskuterade och ifrågasattes ofta när de härjade som värst. Deras mest kända fall var hemsökelsen av huset som Gud glömde i Amityville; ett exceptionellt ifrågasatt fall, eftersom familjen Lutz, som flydde från kåken, hade grava problem med sprit och droger, och familjemedlemmarna berättade olika versioner av vad som hänt där.

THE CONJURING 2 inleds i detta hus i Amityville. Det är 1977, Lorraine försätter sig i trans, och återupplever den otäcka natt då en ung man sköt ihjäl hela sin familj i kåken - det vill säga, det som skedde innan familjen Lutz flyttade in och som skildrades i HUSET SOM GUD GLÖMDE 2.

Denna inledning är effektiv - och bättre än det som följer.

Resten av filmen utspelar sig nästan helt och hållet i Enfield i norra London 1978. USA är varmt och ljust, men i England är det grått och dassigt, alla är glåmiga i hyn. Vi presenteras för den fattiga Peggy Hodgson (Frances O'Connor) och hennes fyra barn i varierande åldrar. Det visar sig att deras fula hem är hemsökt av en elak 71-åring som heter Bill. De utsätts för poltergeistfenomen och dottern Janet (Madison Wolfe) leviterar och pratar med monsterröst. Snabbt! Här behövs det katolska spökutdrivare!

Ed och Lorraine Warren anländer till Enfield - och de blir genast glåmiga i hyn. De försöker hitta eventuella spöken och demoner, och snart eskalerar spökerierna. Som det alltid gör i James Wans filmer. THE CONJURING 2 förlitar sig lite för mycket på så kallade jump scares, och visst hoppade även jag till - det är svårt att inte göra det när ett spöke plötsligt far upp mot kameran och musiken brölar till. Men filmens första halva är ändå ganska bra och effektiv, det är kusligt. Stämningen försvinner dock när Wan fläskar på med action och effekter, och jag blir lite irriterad när Ed berättar om hur mycket Gud hjälpt honom i livet.

Här förekommer även en demon som klätt ut sig till nunna. Den är väldigt lik Marilyn Manson. Den datoranimerade busemannen The Crooked Man, och också dyker upp, var en dålig idé.

Filmen bygger på ett verkligt fall och under eftertexterna visas foton på de verkliga personerna, och vi får höra en "autentisk" inspelning där Janet imiterar Regan i EXCORCISTEN. Jag satte "autentisk" inom citationstecken, eftersom jag inte tror på sådant här.

Patrick Wilson och Vera Farmiga är inte det minsta lika Ed och Lorraine Warren.

För övrigt är huset som Gud glömde i Amityville just nu till salu, om någon är intresserad. Tyvärr är det ombyggt; de där fönstren som såg ut som husets ögon är bortplockade. Synd!

 

 

 

 

(Biopremiär 8/6)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar