lördag 14 maj 2016

DVD/Blu-ray/VOD: The Sand

THE SAND (Njutafilms)
Jag satt nyligen och läste om en rad skräckfilmer som fortfarande enbart finns på VHS och som aldrig släppts på DVD - jag gissar att skribenten åsyftade amerikanska DVD-utgåvor, det är ju möjligt att de släppts annorstädes. En av filmerna var BLOOD BEACH från 1980.
Jag har aldrig sett BLOOD BEACH, men den handlar visst om en människoätande varelse som gömmer sig under sanden på en strand, och som äter upp intet ont anande sol- och badsugna. 2015 gjorde Isaac Gabaeff THE SAND, som handlar om en människoätande varelse som gömmer sig under sanden på en strand, och som äter upp diverse folk. Till och med DVD-omslaget liknar BLOOD BEACHs filmaffisch.
THE SAND inleds med att en massa jobbiga ynglingar som festar på en strand. En av dem får idén att alla mobiltelefoner ska samlas in och läggas i en säck, så att inget av det eventuella snusk som sker på festen ska filmas och hamna på nätet. Den egentliga orsaken är förstås att de inte ska kunna ringa efter hjälp när de hamnar i trubbel. Mobiltelefonen - den moderna skräckfilmens värsta dilemma. Några killar hittar även något som ser ut som ett enormt, utomjordiskt ägg.
Nästa morgon visar det sig att alla som sov på sanden är väck - de är uppätna. En handfull överlevande konstaterar att ett monster tagit sig ut ur ägget och gömt sig i sanden. Rör man vid sanden fastnar man - och dras ner för att ätas upp. Vad som sedan händer är att rollfigurerna en efter en råkar vidröra sanden och äts upp. En smällfet kille har fastnat i en tunna, i vilken han står filmen igenom.
Enligt omslaget ska filmen vara 84 minuter, men den varar bara 80. Men - även denna spellängd är på tok för lång. Det här hade gjort sig bättre som en kortfilm på 15-20 minuter. THE SAND är otroligt seg och utdragen. Det händer inte så mycket mer än att några osympatiska typer skriker på varandra och sedan äts upp.
De datoranimerade effekterna är taskiga och allt annat än övertygande. Allt gore är datoranimerat. För 30 år sedan hade filmen innehållit praktiska effekter - och antagligen även varit underhållande. THE SAND är bara dum och tråkig. Ännu ett exempel på dagens platta, vissna, billiga B-skräckfilmer.
Jamie Kennedy har en liten roll som polis. Hans dödsscen syns både i trailern och på DVD-menyn.
Se om SAND SHARKS istället.-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar