fredag 1 april 2016

TOPPRAFFEL! sörjer: Ronnie Corbett

Min sambo och jag tittar nästan uteslutande på engelska TV-kanaler. Väldigt ofta visas dokumentärer och minnesprogram om engelsk underhållningshistoria. Ofta är det personporträtt av folk jag aldrig hört talas om, eller kanske hört talas om, men aldrig sett, för det mesta handlar det om gubbar i keps som pratar roligt, det är härligt mossigt, och det är Ronnie Corbett hit och The Two Ronnies dit.
Den väldigt korte Ronnie Corbett är han som inte var med i PLANKAN - och det finns faktiskt två versioner av den kortfilmen; en från 1967 och en från 1979. Jag trodde att alla engelska komiker i keps var med i PLANKAN. Däremot var han med i THE PICNIC från 1975, och i BADLIV från 1982, två liknande kortfilmer för TV.
Corbett är ett välkänt ansikte, även om få av alla TV-serier verkar ha visats i Sverige. Vi känner igen honom från långfilmer som CASINO ROYALE från 1967, NO SEX PLEASE: WE'RE BRITISH och OTÄCKA ODJUR. Han sågs i ett tidigt avsnitt av TV-serien HELGONET med Roger Moore, han dök upp i Tommy Coopers TV-show, och i mängder av andra humorserier.
Och så var han med i THE TWO RONNIES, med Ronnie Barker som den andre Ronnie. Serien gick mellan 1971 och 1987. Jag vet inte om serien någonsin visats på svensk TV, men de klipp jag sett på senare tid ser bekanta ut. Å andra sidan ser alla de här gamla engelska sketchprogrammen likadana ut.
Ronnie Corbett gjorde sin sista roll 2010 i ett TV-program som hette THE ONE RONNIE (Ronnie Barker dog 2005). Nu har Corbett gått hädan, 85 år gammal.

RONNIE CORBETT
1930 - 2016
R.I.P.  

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar