söndag 17 april 2016

Serier: Mannen som sköt Lucky Luke

Mannen som sköt Lucky Luke
av Matthieu Bonhomme
Cobolt

Visst läste jag mycket Tintin, Asterix och Spirou när jag var barn, men den fransk-belgiska serie jag läste oftast; åtminstone den jag hade flest album av, var Lucky Luke. Detta berodde inte enbart på att jag gillade serien och dess genre; western. Det berodde mer på min farsa. Han gillade Lucky Luke, och eftersom han var med i Bonniers Bokklubb (det var Bonniers som gav ut serien i Sverige), beställde han ibland nya album åt mig. Dessa läste farsan sedan högt för mig.

Nu är det väldigt, väldigt längesedan jag läste Lucky Luke. Flera decennier. Jag har inte läst ett enda av de album som kommit ut efter Morris' död 2001, och jag tror inte att jag läst något av de som kom ett eller två decennier dessförinnan. Jag vill minnas att jag för några år sedan bläddrade i ett gammalt 70-talsalbum och tyckte att det var lite tråkigt, men jag var kanske på dåligt humor. Kanske bör jag återuppta bekantskapen med de gamla klassiska albumen efter manus av René Goscinny.

2016 fyller Lucky Luke 70 år, och (antagligen) inspirerat av framgångarna med de alternativa Spirou-albumen, får vi här "Ett extraordinärt äventyr av Matthieu Bonhomme". Jag kände inte till Bonhomme tidigare, men ser att han är född i Paris 1973, att han har samarbetat med Lewis Trondheim, och att han vunnit ett par priser.

Omslaget till "Mannen som sköt Lucky Luke" är fantastiskt. Det är otroligt snyggt - och något av ett riff på Morris' omslag till Lucky Luke-albumet "Angivaren" från 1972. Angivaren var inspirerat av spaghettiwesterns, och skurken Elliot Belt hade lånat sina drag av skådisen Lee Van Cleef. Bonhommes omslag känns som samma scen, sedd ur Elliot Belts synvinkel: Lucky Luke iförd poncho poserar som Clint Eastwood.
Titeln "Mannen som sköt Lucky Luke" är förstås norpad från filmen MANNEN SOM SKÖT LIBERTY VALANCE från 1962, men handlingen är snarare inspirerad av Henry Kings western HÄMNDENS TIMME (THE GUNFIGHTER) från 1950, men Gregory Peck som revolvermannen Jimmy Ringo; en man många vill döda - för att bli kända som Mannen som sköt Jimmy Ringo.

Bonhommes album inleds med att Lucky Luke ligger död på en gata i den lilla hålan Froggy Town och någon hörs ropa "Jag dödade legenden! Jag dödade Lucky Luke!". Därefter hoppar vi ett par dagar tillbaka i tiden. Revolvermannen Lucky Luke, känd som Mannen som sköt Phil Defer, rider in i Froggy Town och blir genast ovän med den slappe sheriffen Bone och dennes otrevlige bror. En diligens har rånats, kusken har mördats; det hävdas att en ensam indian ligger bakom, och Lucky Luke och hans nyblivne vän Doc Wedneysday åtar sig att spåra upp indianen. Något som blir svårt, beroende på de närmast skurkaktiga bröderna Bone och deras hetlevrade far.
Eftersom detta är ett alternativt äventyr, är serien inte tecknad i den traditionella Lucky Luke-stilen. Bonhomme tecknar i sin egen stil; den är inte realistisk, men heller inte överdriven som i en humorserie. Men så är inte detta ett humoristiskt äventyr. Det är en seriös westernserie - och en mycket bra sådan. Det är en tuff, välskriven thriller, och det är uppenbart att Matthieu Bonhomme kan genren.

Berättandet är skickligt och filmiskt, och serien är mycket stämningsfull. Efter ett tag slår det mig att färgläggningen delvis är hämtad från den användes i Morris' äventyr - ibland är figurerna, eller bakgrunderna, enfärgade; till exempel helt röda eller gula. Något som fungerar alldeles utmärkt. Lucky Luke själv är som vanligt iförd sin gula skjorta, men han har försetts med lite mer attityd och personlighet än han besitter i den ordinarie serien.
Vad som är lite märkligt är att Bonhomme råkat skriva "Sherrif's office" på skylten utanför sheriffkontoret. Är det ett medvetet fel? Jag menar, vem vet inte hur "sheriff" stavas? I Stefan Carlssons svenska översättning pratas det ett par gånger om en "översheriff". Åsyftas månne en "marshal", det vill säga en federal polis?

"Mannen som sköt Lucky Luke" är ett fantastiskt bra album, i synnerhet om man är westernälskare. Jag ser gärna att det kommer fler extraordinära äventyr om Lucky Luke, av Bonhomme eller av andra, skickliga serieskapare. För det här är en typ av serie jag har saknat väldigt, väldigt länge.  

0 kommentarer:

Skicka en kommentar