torsdag 14 april 2016

Bio: Where to Invade Next?

Foton copyright (c) Scanbox

Jasså, Michael Moore är i farten igen? Det var inte i jons - karln har inte gjort en film sedan 2009, då han kom med den rätt dåliga CAPITALISM: A LOVE STORY.

I den nya filmen är det Michael Moore själv som står för invasionerna. Med en amerikansk flagga i handen reser han runt i världen för att inta länder och stjäla något bra företeelser, som han sedan ska ta med sig tillbaka till USA. Sånär som på Tunisien ligger samtliga länder Moore besöker i Europa, och med undantag för Slovenien, handlar det om västerländska länder.

Amerika är ju ett rätt konstigt land. Nu när det går mot val därborta framstår landet som ännu konstigare. Diverse nyhetsflöden fylls av uttalanden och händelser som blir alltmer bisarra, och många amerikaner verkar verkligen tro att de bor i The best damn country in the world. Något de blivit itutade. I själva verket är det förstås riktigt illa ställt på många områden.

WHERE TO INVADE NEXT? riktar sig nog främst till amerikaner, som lär få sig en ögonöppnare. Mycket av det Moore upptäcker och "stjäl" är självklarheter för mig som svensk. Det handlar om sådant vi tar för givet.

I början av filmen kastar Moore in en brasklapp: han ska bara plocka det som är bra och strunta i allt "ogräs". Det är ju ofta så Moore gör. Hans filmer är inte dokumentärer, de är filmer som förmedlar hans personliga agenda. Och han brukar ta till diverse trick, vilket innebär att man aldrig vet om det faktiskt är sanningen han skildrar.

Moore börjar sin resa i Italien, där han träffar ett medelklasspar som berättar att de har åtta veckor betald semester - betald semester får Moore att tappa hakan. I Frankrike äter Moore i en skolmatsal, som serverar fantastiska tre- eller fyrarättersmenyer till de små eleverna. I Finland imponeras han av skolsystemet, i Slovenien av att de har gratis högskolor, på Island pratar han med kvinnliga politiker, och i Norge besöker han ett idylliskt fängelse på en liten ö. Med mera.
Det stämmer säkert, det som de intervjuade personerna säger. Men - Moore struntar alltså fullkomligt i allt som inte är bra. Som att många italienare inte har råd att flytta hemifrån. Tunisien må ha gratis mödravård, men det är knappast ett land man vill bo i. På den vägen är det. De flesta fångar som figurerar i inslaget från Norge är invandrare. Ett inslag från Portugal om att droginnehav och -användande inte är olagligt där skulle behöva betydligt mer kött på benen. Här påstår Moore dessutom att den egentliga orsaken till att droger är olagliga i USA, är för att man ska kunna fängsla folk; främst svarta, och sedan använda dem som billig, i princip gratis, arbetskraft i fängelserna, som vore de nutida slavar. Det låter minst sagt som en konspirationsteori.

Till skillnad från alldeles för många dokumentärfilmare, vet Michael Moore hur man gör en film som håller för biografvisning. WHERE TO INVADE NEXT? är en skickligt filmad och klippt film, den är underhållande och emellanåt rätt rolig - framför allt när Moore äter middag med de små franska barnen. 1995 såg jag Moore introducera sin film CANADIAN BACON i Cannes, och då sa han de enda repliker på franska han kan. Dessa repliker upprepar han för skolbarnen. De tittar frågande på honom.

Det här är en något svårbedömd film. Som sagt: jag litar inte alltid på Moore och hans uppgifter. Samtidigt är filmen intressant. Mest skrämmande är att nästan 60 procent av amerikanernas skattepengar går till militären - och inte till skola och sjukvård. Som sagt: det är ett märkligt land.(Biopremiär 15/4)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar