tisdag 5 april 2016

Bio: The Huntsman: Winter's War

Foton copyright (c) UIP Sweden
Ibland överraskar jag mig själv. Jag letade upp min recension av den ena av 2012 års tre Snövitfilmer; SNOW WHITE AND THE HUNTSMAN - och såg att jag hade gett den en fyra i betyg. Jag minns inte mycket av den, men tydligen tyckte jag att den var bra. Och den gick bra på bio, för här kommer en uppföljare, vars fullständiga titel lyder THE SNOW WHITE CHRONICLES - THE HUNTSMAN: WINTER'S WAR.
Den här gången är Snövit inte med. Okej, i en scen ser vi henne bakifrån och på avstånd under några sekunder, men det är allt. Istället får vi en film som är både en prequel och en sequel samtidigt. Först berättas det om systrarna Ravenna (Charlize Theron) och Freya (Emily Blunt). Freya är snäll och gravid, Ravenna är ond. Freya älskar sitt barn när det föds, men när det dödas blir även Freya ond - hon förvandlas till Isdrottningen och drar norrut, medan Ravenna blir den elaka drottningen som fajtas med Snövit.
På Isdrottningens borggård tränas barn upp till krigare. Två av dessa är Eric och Sara. Eric växer upp till Chris Hemsworth; The Huntsman, medan Sara växer upp till Jessica Chastain. De unga tu blir förälskade i varandra och gifter sig, men det gillar inte Isdrottningen. Isdrottningen trollar lite så att Eric tror att Sara mördats, medan Sara tror att Eric övergivit henne.
Sedan går det sju år - och det är under dessa sju år den förra filmen utspelas. Eric och Sara återförenas, men Sara är förbannad på Eric, eftersom hon ju tror att han övergav henne. Han är fortfarande kär i henne.
Den där trollspegeln har stulits och Eric och Sara ska, tillsammans med ett par dvärgar (Nick Frost och Rob Brydon, som fördvärgats digitalt), leta upp den. Äventyr följer.
WINTER'S WAR är mycket sämre än den första filmen. Det här är ett traditionellt fantasyäventyr i en sagovärld. Vore jag tolv år hade jag säkert fascinerats av trollskogen, slotten och alla svärd och yxor. Det är gott om action, en del strider är rätt bra, och Jessica Chastain är överraskande tuff som en Xena-wannabe, medan Chris Hemsworth mest gör en variant på Thor.
... Men som vuxen tycker jag att det här är rätt tråkigt. Det är lite för enkelt. Lite för banalt. Fast det är klart, jag brukar ju inte gilla fantasy. Dessutom får vi VM i märkliga dialekter.
Charlize Theron är andra namnet i rollistan, men hon medverkar bara ett par minuter i början, för att sedan dyka upp på nytt lagom till slutstriden. Fast då är frågan hur mycket hon egentligen medverkade, eftersom det då fläskas på rejält med datoranimerade effekter.
Fransmannen Cedric Nicolas-Troyan långfilmsdebuterar med den här filmen, tidigare har han bara regisserat en kortfilm som heter CARROT VS NINJA. Men han har jobbat med visuella effekter på mängder av filmer, bland annat den förra Snövitfilmen.
  (Biopremiär 8/4)

-->


0 kommentarer:

Skicka en kommentar