söndag 20 mars 2016

TOPPRAFFEL! sörjer: Larry Drake

Larry Drake har dött, endast 67 år gammal - ett faktum som gjorde mig något konfunderad. Dels för att jag trodde att han redan var död - och dels för att jag trodde att han var betydligt äldre. Det senare beror väl på att karln alltid såg likadan ut; han har sett ut att vara 60 de senaste 40 åren.

För de flesta är Larry Drake nog mest känd för att han spelade knast i TV-serien LAGENS ÄNGLAR; en serie jag aldrig såg. Men han gjorde betydligt mer än så. Bland annat spelade han rollfigurer som heter Bubba två gånger.

Drake debuterade i splatterpionjären Heschell Gordon Lewis' THIS STUFF'LL KILL YA!, som kom 1971. I den spelade han Bubba. Ytterligare några B-filmer följde, och 1980 sågs han i BATTLE CREEK BRAWL; Jackie Chans första amerikanska film. Året därpå spelade han ännu en Bubba, då i DARK NIGHT OF THE SCARECROW; en väldigt populär TV-film, som släpptes på video i Sverige. En bra film.

Några roller i TV-serier följde, han var med i den första KARATE KID, sedan kom fler TV-serier, och 1987 började så LAGENS ÄNGLAR, som visades fram till 1994. 1990 spelade han skurken Durant i Sam Raimis DARKMAN, en roll han upprepade i den första av två direkt-på-video-uppföljare; DARKMAN II: THE RETURN OF DURANT (1995). Men! Han spelade faktiskt Durant ytterligare en gång. 1992 gjordes ett pilotavsnitt till en TV-serie om Darkman. Piloten visades aldrig.

1992 kom även slashern DR. GIGGLES, som hade Larry Drake i titelrollen. Filmen producerades av serieförlaget Dark Horse och fick av någon anledning rätt dålig kritik. Jag har inte sett om den sedan den kom, men jag minns den som rätt bra. Jag har för mig att folk anmärkte på att det var just en slasher, det vill säga en 80-talsgenre som ansågs passé.

Ytterligare TV-filmer och TV-serier följde, Drake gjorde även röster i tecknade TV-serier, och han var med i BEAN - DEN TOTALA KATASTROFFILMEN.

Bland övriga filmer han medverkade i hittas INFERNO, som inte är Argentos skräckfilm, utan en rätt kul actionfilm med Van Damme, AMERICAN PIE 2, skräckfilmen DARK ASYLUM, Jonas Åkerlunds SPUN, och rysaren PATHOLOGY.

Larry Drakes sista film kom 2009; det var en thriller som hette DEAD AIR.


LARRY DRAKE
1949 - 2016
R.I.P.2 kommentarer:

Tobias Thuresson sa...

Inferno är extremt underskattad faktiskt. Van Damme är utmärkt i den.

Pidde Andersson sa...

Jag köpte den på Ginzas filmrea för en eller två månader sedan; två filmer på en DVD, fem spänn - så jag såg Inferno alldeles nyligen.

Skicka en kommentar