tisdag 1 mars 2016

TOPPRAFFEL! sörjer: George Kennedy

Samma dag som Oscarsgalan gick av stapeln, lade George Kennedy pilotmössan på hyllan för sista gången. Han var 91 år gammal.
För de flesta är George Kennedy idag nog mest känd som Ed Hocken i de tre DEN NAKNA PISTOLEN-filmerna, men karln gjorde ohyggligt mycket mer än dessa filmer - han sågs i över 180 roller på film och TV.
Kennedy debuterade 1959, då han började att medverka i TV-serier, främst westerns. På 60-talet tog han steget över till biofilmer, och medverkade i VIDDERNAS MAN; en western med Kirk Douglas i huvudrollen. Kennedy var oerhört aktiv och han med väldigt många TV- och filmroller per år. 1964 sågs han i William Castles STRAIT-JACKET och Robert aldrichs HYSCH, HYSCH, CHARLOTTE!, plus mängder av TV-serier. 1965 sågs han bland annat i 7 TAPPRA MÄN (SHENANDOAH) med James Stewart, och i KATIE ELDERS 4 SÖNER med John Wayne och Dean Martin.
Fler TV-serier följde, 1967 var han med i 12 FÖRDÖMDA MÄN, och samma år fick han en Oscar för sin roll i REBELL I BOJOR. Därpå sågs han till exempel i BANDOLERO!, BOSTONSTRYPAREN, DE 7 SLÅR TILL IGEN, och 1970 spelade han Joe Patroni i den första AIRPORT-filmen. Kennedy var den ende som medverkade i samtliga fyra AIRPORT-filmer, den sista kom 1979.
Fler filmer är BORTOM HORISONTEN, THUNDERBOLT med Clint Eastwood, JORDBÄVNINGEN, LICENS ATT DÖDA; även den med Clintan, DÖDEN PÅ NILEN, JAKTEN PÅ NAZISTGULDET, och 1980 var han med i SPÖKSKEPPET; en av de första filmer jag såg på video. Jag såg om den häromåret. Den var väl ... sådär.
1981 sågs han i Jeff "Squirm" Liebermans skräckfilm JUST BEFORE DAWN, han var med i BOLERO, RADIOACTIVE DREAMS, motorcykelrafflet SAVAGE DAWN med Lance Henriksen, STYRKA DELTA FORCE och den underskattade CREEPSHOW 2 (jag tycker att den är underskattad eftersom jag tycker att originalet är överskattat).
Under slutet av 80-talet blev antalet B-filmer allt större, men det är rätt sköna sådana. Som Nico Mastorakis MANNEN UTAN NAMN (NIGHTMARE AT NOON) och de Cormanproducerade THE TERROR WITHIN och BRAIN DEAD (som inte ska förväxlas med Peter Jacksons BRAINDEAD). 1998 var han med i Joe Dantes SMÅ SOLDATER.
George Kennedy gjorde sin sista filmroll 2014, då han medverkade i THE GAMBLER med Mark Wahlberg.
Den gode George hade fler strängar på sin lyra: 1983 och 1984 skrev han två deckare. Dessa utmärkte sig genom att Kennedy själv hade huvudrollen i dem.

GEORGE KENNEDY
1925 - 2016
R.I.P.   

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar