tisdag 22 mars 2016

DVD/Blu-ray/VOD: Rabid Dogs

RABID DOGS (Studio S Entertainment)
Den fransk-kanadensiska thrillern RABID DOGS (ENRAGÉS), i regi av debutanten Éric Hannezo, är en nyinspelning av Mario Bavas italienska film med samma (engelska) titel från 1974. Eller: nej, den är inte från 1974. Mario Bava spelade in det mesta av den 1974, men producentens pengar tog slut innan filmen blev klar. Domstolen lade beslag på filmen. Mario Bava dog 1980. Men - 1997 fick filmen långt om länge premiär. Dessutom kom det ytterligare en version av filmen, med inklippta, nyinspelade scener. Denna version heter KIDNAPPED.

Jag har tyvärr inte sett någon av versionerna, så jag vet inte hur pass nära 2015 års RABID DOGS ligger Bavas film - eller, rättare sagt, den film Bava ville göra.

Den franske karaktärsskådespelaren Lambert Wilson spelar en namnlös far, som är på väg till sjukhus med sin svårt sjuka dotter. Han kommer inte så långt, eftersom han stoppas av ett gäng lika galna som brutala bankrånare, som även kidnappat en kvinna (Virginie Ledoyen). Bankrånarna hoppar in i bilen och tvingar fadern att köra dem i säkerhet. Något som blir svårt, då horder av poliser jagar rånarna efter deras våldsamma framfart inne i stan.

RABID DOGS är en väldigt snygg film, och den är försedd med effektiv musik av Laurent Eyquem, vilket ökar intensiteten. Stora delar av filmen, framför allt första halvan, är riktigt bra och spännande. Tyvärr sackar det hela lite i mitten, filmen står och tuggar - något som är vanligt i den här typen av filmer; filmer som till större delen utspelar sig i ett litet, slutet rum, i det här fallet en bil. Men det tar sig igen mot slutet.

Hannezos film vinner mycket på den nervige, svettige Wilson i huvudrollen, och jag får erkänna att jag blev lite överraskad av twisten på slutet. Något jag inte borde ha blivit, eftersom jag funderade på det alldeles i början av filmen - men sedan hände det så mycket att jag helt glömde bort det!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar