fredag 25 mars 2016

DVD/Blu-ray/VOD: He Never Died

HE NEVER DIED (Njutafilms)
Den gamle, arge Black Flag-sångaren Henry Rollins brukar vi mest se i större eller mindre biroller; oftast mindre sådana. Men nu har han förärats en huvudroll.

I ett recensionscitat på DVD-omslaget kallas den lilla independentfilmen HE NEVER DIED (manus och regi av Jason Krawczyk) "supernatural noir". En ganska passande beteckning; bättre än "action/thriller", som det står under "Genre" på baksidan. Filmen må innehålla en del våld, men detta är snarare ett svart humoristiskt drama, än en actionthriller.

Rollins spelar den mystiske Jack, som har två långa ärr på skulderbladen - filmtiteln och illustrationen på omslaget avslöjar förstås på en gång vad han är för något. Den vresige Jack vill helst sitta ensam hemma i sin mörka, murriga lägenhet. Han har lite svårt för att umgås med folk. Ibland går han ut. Han häckar i en sunkig bingolokal, där han aldrig vinner något, och han äter alltid på samma sjapp.

Plötsligt dyker det upp en ung tjej som visar sig vara Jacks dotter - han visste inte om att han hade en dotter. Hon ska bo hos honom några dagar, vilket han inte gillar. Jack beger sig med jämna mellanrum hemifrån för att uträtta ärenden. Ärenden av det mer våldsamma slaget, eftersom han ligger i luven på en del kriminella element. Och det är alltså väldigt svårt att ta kål på Jack. Han dör aldrig.

HE NEVER DIED är en udda bekantskap. Det är en trevlig, underhållande film. Henry Rollins är väldigt bra i huvudrollen. Hans rollfigur är märklig, vilket även gäller filmens handling. Det är mörkt och dystert, men samtidigt rätt roligt. Slutet är kanske lite otillfredställande.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar