tisdag 16 februari 2016

TOPPRAFFEL! sörjer: Vanity

Det var inte utan att jag hickade till vid frukosten i morse när jag läste att Vanity dött, endast 57 år gammal. Vanity. Jösses! Jag hade en crush på henne under senare delen av 80-talet. Jag hade till och med en bild på henne uppsatt på väggen i mörkrummet på reklambyrån jag jobbade på. Idag har jag kanske lite svårt att förstå varför, Vanity är inte riktigt min typ. Men - det var 80-tal och Vanity var extremt mycket 80-tal.
För de flesta är Vanity mest känd som sångerskan som upptäcktes av Prince och var med i Vanity 6, innan hon gav sig på en solokarriär. Jag köpte albumet "Wild Animal" - antagligen mest för omslaget, eftersom jag aldrig gillat den typ av musik hon ägnade sig åt.
Det var förstås tack vare filmrollerna jag upptäckte Vanity, vars riktiga namn var Denise Matthews. Under namnet D.D. Winters var hon med i slasherklassikern TERROR TRAIN/MÖRKA NATT - BLODIGA NYÅRSNATT från 1980. Samma år hade hon, under samma namn, huvudrollen i TANYA'S ISLAND. Ett, öh, erotisk drama om en kärlekskrank apa. Mick Garris jobbade på den filmen. På video i Sverige hette den DRÖMMARNAS Ö. Jag minns att den fanns i videobutiken på Infarten i Landskrona. Jag tyckte att den verkade bäng - och valde DE BLODIGA STÖVLARNAS KULLE istället.
Sedan dröjde det till 1985 innan hon åter skådespelade. Nu hade hon blivit Vanity, och första filmen under detta namn var THE LAST DRAGON, som blivit något av en kultfilm. Året därpå kom agentrafflet NEVER TOO YOUNG TO DIE, den där med Gene Simmons som den onde hermafroditen Ragnar, och med George Lazenby i en mindre roll. Av någon obegriplig anledning sparkade Statens Biografbyrå bakut när de fick se den och totalförbjöd den. Senare släpptes den på video, då hade distributören klippt bort fyra minuter.
1986 kunde vi se henne i 52 PICK-UP/DÖDLIG FÄLLA, och 1987 var hon med i både MIAMI VICE och MIKE HAMMER på TV. 1988 kom actionrökaren ACTION JACKSON, i vilken hon spelade sjungande heroinist. Därefter blev det mest TV-roller under några år. Efter katastrofen-filmen NEON CITY från 1991 med Michael Ironside minns jag som rätt vissen. Hon gjorde sin sista roll 1997 i något som heter KISS OF DEATH.
Vanity var känd för sitt vilda, drogmarinerade leverne. Efter att ha varit nära att dö 1994 mötte hon Jesus. 1997 blev hon evangelist, det vill säga, hon predikade om evig frälsning. Detta kunde dock inte rädda henne. Hennes långvariga kokainmissbruk ledde till att hon igår dog av njursvikt.
VANITY
1959 - 2016
R.I.P.

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar