onsdag 17 februari 2016

Serier: Grattis på 80-årsdagen, Fantomen!

Den 17:e februari 1936 publicerades den för första gången: dagspresserien Fantomen av Lee Falk och Ray Moore. Fast det dröjde lite innan Fantomen själv dök upp. Det var Diana Palmer som fick äran att inleda det första äventyret - det dröjde ett par dagar innan Den vandrande vålnaden, då iförd handskar, gjorde entré, när han klättrade ombord på ett fartyg (se bild här ovan).

I Sverige publicerades Fantomen för första gången 1940, och 1950 började serietidningen att komma ut.

Jag har skrivit en väldig massa om Fantomen här på TOPPRAFFEL! - klicka HÄR så får ni upp alla texter som antingen handlar om Fantomen, eller i vilka Fantomen nämns (och fortsätt att klicka på "Äldre inlägg" längst ner på den sidan för fler). Så - vad ska jag skriva om nu till 80-årsfirandet som jag inte skrivit om tidigare?

Så här började Fantomen 1936 ...

Det senaste året har mitt förhållande till Fantomen kommit in i en andra andning. Detta beroende på att jag har gått och blivit sambo i Göteborg.

Jag har säkert nämnt det förut, men på 90-talet bröt någon sig in i mitt källarförråd i Landskrona, säkert mer än en gång, och stal hela min seriesamling, som jag burit ner där för att jag skulle få plats med min VHS-samling. Men - eftersom ett antikvariat här i Göteborg säljer gamla serietidningar väldigt, väldigt billigt, har jag köpt på mig enorma mängder serier, bland annat Fantomen. Nu har jag fler Fantomentidningar och -böcker än jag någonsin haft.

Jag köper främst tidningar från 70- och 80-talen. Det var under senare delen av 70-talet jag verkligen älskade Fantomen. Dessutom var tidningen i svartvitt på den tiden. Fantomen är en svartvit serie; den funkar inte riktigt i färg - mystiken försvinner.

När vi går och lägger oss brukar jag läsa för min flickvän. Vad läser jag då? Sagor? Noveller? Läser jag Fantomenserier? Nej! Jag läser ... Fantomenklubben! De där sidorna till vilka läsarna skickade in vitsar, gåtor, teckningar, arga insändare och annat. Det är väldigt roligt. Vi följer debatterna om Kiss, punk, Von Däniken, och flygande tefat. Brevvänsannonserna är kul - fenomen som helt har försvunnit idag. Vem har brevvänner idag när Facebook och Instagram finns? Ungarna vill skriva med folk som gillar frimärken, handboll, hästar och musik. Idoler: Black Sabbath och Herreys. De som heter Sven-Åke är intresserade av bilar och jordbruk. Vissa har "allmänna intressen" - vad nu det är. Roligaste avdelningen är "Wanted". Här efterlyste oftast tjejer killar de spanat på någonstans, men inte vågat gå fram och prata med.

Jag kommer ihåg en del av breven på klubbsidorna från när jag var barn. Vad som är extra kul är att det ibland dyker upp teckningar och insändare från killar jag numera känner. Många blev publicerade för första gången i Fantomen; antingen på klubbsidorna eller i Fantomen talar, där redaktionen svarade på frågor. Jag fick svar på mina frågor om King vid gränspolisen 1979.

Min flickvän tycker att det är kul att jag gillar Fantomen. När jag fyllde år förra året fick jag Fantomens stora jubileumsbok från 1975 av henne. Den ville jag ha när jag var barn, men jag fick den aldrig. Och i julklapp fick jag Algas Fantomenspel från 80-talet. Inte nog med det - min kära sambo hade även låtit tillverka en musmatta och en nyckelring med Fantomen på. Visst blir man rörd!

Grattis på 80-årsdagen, o, vandrande vålnad!

2 kommentarer:

ctail sa...

Det var i Fantomenklubben jag läste det här:
– Jag vet vad fil är, men vad är mrulle?
– Sa du mrulle?
- Ja, filmrulle.
Det är fortfarande det roligaste skämt jag vet.

Jag tycker att du kunde ha nämnt Fredrik Reinfeldts publikation

Pidde Andersson sa...

Just det, det glömde jag. Liksom mycket annat. Men jag lär återkomma till Fantomen här på TOPPRAFFEL!

Skicka en kommentar