lördag 13 februari 2016

DVD/Blu-ray/VOD: The Entity

THE ENTITY (Njutafilms)
Det är illa ställt med indepentent- och lågbudgetskräck idag. Något jag ofta påpekat. De blir allt billigare, allt plattare, allt tristare, allt mer ointressanta, och jag kommer på mig med att se om filmer från 1960-, 70- och 80-talen istället för att botanisera bland nyheterna. Jag blir ju oftast besviken.
THE ENTITY är inte Sidney J Furies ENTITY - OKÄNT VÄSEN från 1982, utan en peruansk film från 2015. Peruansk film ser man inte så ofta. Jag har nog aldrig sett en film från Peru. Men som jag brukar säga: en film behöver ju inte vara bra, eller ens intressant, bara för att den kommer från ett land från vilket man sällan eller aldrig ser filmer.
Eduardo Schuldt heter regissören som gjort THE ENTITY. Det här är ännu en found footage-film, vilket innebar att mitt intresse inte var på topp när filmen rullade igång - jag visste inte om att det skulle vara en sådan film. Några studenter, som av oklar anledning filmar varandra, ska göra en dokumentär om Reaction videos; sådana där filmer där folk filmar sig själva när de tittar på olika grejor - det kan vara allt från trailern till en efterlängtad film, till brutala filmsnuttar. Enligt THE ENTITY är det filmer med tortyr och äkta mord man tittar på.
De här studenterna ser en video med tre ungdomar som sitter i en soffa och chockas när de ser på något. Studenterna ska leta upp de som satt i soffan, samt filmen dessa såg på, men de i soffan börjar dö, liksom studenterna. De har nämligen snubblat över en förbannelse och ett illasinnat väsen.
... Nä, det här var ju inte bra. De medverkande i THE ENTITY springer mest omkring och skriker till varandra och spelar över. Rent allmänt är skådespeleriet osedvanligt kasst - de tre i soffan ser inte så övertygande ut när de ska föreställa chockade. Estetiskt sett är det här en ful film och den är kliniskt fri från spänning och skräckstämning. Det är bara tråkigt, ointressant, och lite irriterande. Som det oftast blir när det handlar om found footage-film. Varför envisas folk med att fortfarande producera filmer i den genren? Finns det någon som är intresserad? Det är kanske stort i Peru?
Leta upp- och kolla på THE ENTITY från 1982 istället. Det är en riktig film.
-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar