söndag 3 januari 2016

TOPPRAFFEL! sörjer: Wayne Rogers

Ted V Mikels, född 1929, är en lika besynnerlig som välkänd gestalt i den amerikanska B-filmsvärlden. Karln är aktiv än idag och har efter mängder av filmer fortfarande inte lärt sig regissera. Eller något annat. Mikels mest kända film är THE ASTRO-ZOMBIES från 1968; en film som trotsar all beskrivning. Manuset skrev Mikels tillsammans med Wayne Rogers, och den sistnämnde producerade också filmen.

Det var inte första gången de två samarbetade. Redan 1964 skrev Wayne Rogers - under pseudonymen Juan Rogero - tillsammans med Mikels manuset till DR. SEX, som Rogers producerade och Mikels regisserade. Rogers hade även en liten roll i filmen.

Nu har Wayne Rogers gått bort, 82 år gammal - och för er därute i stugorna är han förstås inte främst känd för ovannämnda B-filmer. Nej, Wayne Rogers lär för all framtid bli ihågkommen som Trapper John i TV-serien M*A*S*H. Till saken hör att Rogers bara medverkade under åren 1972-1975, då han lämnade serien efter en tvist med bolaget. M*A*S*H lades inte ner förrän 1983. När Trapper John 1979 fick en egen serie om sitt fortsatta liv som läkare hemma i USA, tackade Rogers nej till rollen - det blev istället Pernell Roberts från BRÖDERNA CARTWRIGHT som axlade titelrollen.

Wayne Rogers delade lägenhet med Peter "Columbo" Falk, när han började spela teater. Han flyttade till Los Angeles och började medverka i främst en rad TV-serier, men även i några filmer. På TV sågs han i diverse westernserier som ZANE GREY THEATER, WANTED: DEAD OR ALIVE, JOHNNY RINGO, HAVE GUN - WILL TRAVEL, och KRUTRÖK, men han dök även upp i ALFRED HITCHCOCK PRESENTS och THE FUGITIVE. Några andra TV-serier är CANNON, BARNABY JONES och MORD OCH INGA VISOR.

På bio sågs Rogers i CHAMBER OF HORRORS, REBELL I BOJOR, DOOMSDAY MACHINE (som Walthers Video släppte i Sverige), ETT JOBB FÖR JIM KANE med Lee Marvin och Paul Newman, och en senare film är skräckisen ONDSKANS LÄRJUNGE. Han medverkade i otaliga TV-filmer, och mellan 1979 och 1982 var han åter läkare i serien HOUSE CALLS. Vid sidan av skådespelandet arbetade Wayne Rogers med finanser. Han var delägare i två banker, och medverkade regelbundet på TV för att diskutera aktier och investeringar.

Wayne Rogers dog på nyårsafton.

WAYNE ROGERS

1933 - 2015

R.I.P. 


0 kommentarer:

Skicka en kommentar