tisdag 19 januari 2016

TOPPRAFFEL! sörjer: Kjell Alinge

Kjell Alinge har dött, 72 år gammal. Jag associerar Alinges röst med mina tonår på 1980-talet. Då gick hans radioprogram "Eldorado". Eftersom radion ofta stod på i köket, lyssnade jag på programmet. Jag tror inte att jag tyckte att det var speciellt bra; jag brukade inte gilla musiken som spelades, men ibland tog Alinge upp populärkultur i olika former, och han recenserade film på bio och video.
Bland annat såg Alinge till att TV-filmen UNDER SIEGE, som hette TARGET: USA på video i Sverige, blev en framgång, efter att han tilldelat den betyget Guld. En annan gång recenserade han Andrew Blakes porrfilm NIGHT TRIPS (1989), som han tyckte var bra - men han anmärkte på den svenska titeln: MED SÄRADE BEN.
Den första MAD MAX från 1979 blev totalförbjuden i Sverige. Kjell Alinge såg den på 80-talet, innan den ett par år senare släpptes på video, och rapporterade i "Eldorado". Han pratade om "förbjuden frukt". Nej, han tyckte inte att filmen var bra.
Under 1970-talets första hälft gjorde Alinge humorprogrammet "Hemma hos" tillsammans med Janne Forssell. Jag var för liten för att höra på det då, men vissa sketcher kördes i repris på 80-talet, och det finns några skivor med programmet. Det är längesedan jag lyssnade på programmet, men jag minns vissa klassiska sketcher som kul. Jag träffade Janne Forssell för några år sedan. Vi pratade lite om "Hemma hos", Hugo Montenegro, och Kjell Alinge, som Forssell inte hade någon kontakt med.
Jag träffade aldrig Kjell Alinge, men i slutet av 1990-talet gick han med i en diskussionsgrupp på internet som en kompis till mig startat. I gruppen avhandlade vi främst B-filmer, serietidningar, konstig musik, kioskböcker och toalettbesök. Det var lite fräsigt när Alinge gick med; han gillade serier och var väldigt kunnig på området. Tyvärr gjorde han sig snart omöjlig. då han ständigt förolämpade gruppmedlemmarna i komiskt syfte, och började skicka spam - efter som han kommit på att spam var den nya prylen att samla på. Han kastades ut ur gruppen.
Trots detta måste jag säga att jag inte hade något emot Kjell Alinge - och han var en del av min uppväxt. År 2003 fick Alinge Svenska Serieakademins Adamsondiplom - detta var ett par år innan jag blev ledamot i akademin, så jag var inte med och röstade och delade ut diplomet.
Jag har inte hört några av de eventuella radioprogram Kjell Alinge gjort de senaste 25 åren.
KJELL ALINGE
1943 - 2016
R.I.P.  

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar