tisdag 19 januari 2016

TOPPRAFFEL! sörjer: Glenn Frey

Det finns en handfull låtar jag har fruktansvärt svårt för; som kan få mig att stänga av radion. Låtar jag tycker är irriterande och påfrestande att lyssna på. Några av dem är John Lennons "Imagine", Stevie Wonders "I just called to say I love you", Mikael Wiehes "Titanic" - och "Hotel California" med Eagles. Och nej, rent allmänt är jag ingen Eagles-fan. Men det hade ni säkert inte väntat er.
Nu har Glenn Frey; en av Eagles grundare, dött efter en tids sjukdom. Han blev 67. Även om jag alltså inte gillar Eagles, tycker jag att Frey var rätt cool som skådis, när han började göra roller för film och TV på 1980-talet.
Det var 1985 som Glenn Frey iförd Hawaiiskjorta dök upp i "Smuggler's Blues", ett avsnitt av MIAMI VICE. Hans låt "Smuggler's Blues" förekom också i avsnittet. Ytterligare låtar av och med Frey spelades i andra episoder av den populära serien - mest känd är "You Belong To The City"; en låt som låter mycket 80-tal och neon.
1986 medverkade Frey i actionfilmen LET'S GET HARRY. Kommer ni ihåg den? Den släpptes direkt på video i Sverige och blev rätt populär - själv hyrde jag den på legendariska Vlado Video. Mark Harmon spelar stackars Harry, som tas som gisslan i Colombia. Harrys bror och några polare åker dit för att frita honom. Bland övriga medverkande syns Gary Busey och Robert Duvall. Jag har inte sett filmen sedan den kom och minns den som rätt okej, men en som inte gillade filmen var dess regissör; Stuart Rosenberg. Producenterna tog filmen ifrån honom och klippte om den. Rosenberg i sin tur tog bort sitt namn från förtexterna. Det blev en film regisserad av pseudonymen Alan Smithee; ett namn amerikanska regissörer använder sig av när de inte vill stå för produkten.
Let's Get Harry.
1989 medverkade Frey i sju avsnitt av WISEGUY; en av få TV-serier jag sett samtliga avsnitt av. Jag minns serien som väldigt bra. Vilket den antagligen var. På 90-talet kunde vi se Frey i bland annat JERRY MAGUIRE och i ett avsnitt av NASH BRIDGES, och 2002 gjorde han sin sista roll, då han medverkade i ett avsnitt av en serie som hette ARLI$$,
Musik av och med Eagles och/eller Glenn Frey har hörts i mängder av TV-program och filmer.
GLENN FREY
1948 - 2016
R.I.P.

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar