lördag 16 januari 2016

TOPPRAFFEL! sörjer: David Bowie

Illustration: Malin Biller

2002, bör det ha varit, var jag på Bokmässan i Göteborg under större delen av Lunds Fantastisk Filmfestival. Jag dök upp på festivalen under dess sista dag, och gick och satte mig i VIP-rummet. De enda som var där, var en ung engelsman och dennes flickvän. Den lågmälde killen presenterade sig som Duncan och sa att han var på festivalen med en kortfilm. Han var trevlig och vi småpratade över ett par glas sprit. Jag noterade att festivalarbetarna lismade lite extra för den här Duncan. Jag förstod inte varför. Först lite senare viskade en kompis: "Det är ju David Bowies grabb!". Duncan Jones, som snart skulle komma att bli en uppburen filmregissör.

Närmare än så kom jag aldrig David Bowie.

Vad ska jag skriva om Bowie som inte redan skrivits oräkneliga gånger? Till skillnad från många andra musiker som dött den senaste tiden, var faktiskt Bowie en av mina husgudar. Men det dröjde innan jag började lyssna aktivt på honom.

När jag var barn på 1970-talet var Bowie för mig bara en märklig snubbe som dök upp på bild i diverse tidningar. Jag hade aldrig hört honom, jag hade åtminstone inte noterat hans musik. Ingen i min närhet lyssnade på Bowie, och radio och framför allt TV skämde ju inte precis bort oss med pop och rock på den tiden.

Blodshunger.

Det dröjde tills "Let's Dance" kom 1983 som hans musik plötsligt var överallt. Då visade ju SVT musikvideor. Jag minns att en del äldre Bowiefans klagade på "Let's Dance", och jag förstod inte vad de klagade på. Jag tyckte att de nya låtarna var bra. Fast jag brydde mig inte om att köpa skivan. Jag köpte aldrig skivor som låg på topplistan när jag var tonåring.

Först runt 1990 - på den tiden det fortfarande fanns skivaffärer - gick jag bort till Music Corner, Record Stuff och Åhléns i Landskrona, och köpte alla Bowieplattor jag kunde hitta. Jag undrade varför jag inte gjort det tidigare.

När jag skrev om Lemmys bortgång, koncentrerade jag mig på hans filmkarriär. Så, varför inte titta lite på David Bowies filmkarriär? Han var ju en utmärkt skådespelare. Han medverkade i många uppmärksammade- och smått klassiska filmer - men märkligt nog aldrig i någon stor hit.

Redan i slutet av 60-talet dök Bowie upp i kortfilmer och TV-serier. Första långfilmen var Nicolas Roegs märkliga MANNEN UTAN ANSIKTE, bättre känd under originaltiteln THE MAN WHO FELL TO EARTH, som kom 1976. Det är längesedan jag såg den här, och jag minns bara att jag tyckte att den var lite cool - men jag begrep inte mycket.

Kristi sista frestelse.

Skådespelaren David Hemmings, känd för BLOW-UP och DEEP RED, regisserade JUST A GIGOLO; en tysk poduktion med väldigt många kända namn i rollistan - bland andra syns Kim Novak och Marlene Dietrich. I det tyska, verklighetsbaserade knarkdramat VI BARN FRÅN BAHNHOF ZOO från 1981, framträder Bowie som sig själv under en konsert.

1983 kom Tony Scotts BLODSHUNGER, i vilken Bowie och Catherine Deneuve spelade vampyrer. Det är en film som verkligen osar 80-tal. Den japanska MERRY CHRISTMAS MR. LAWRENCE från samma år blev flerfaldigt prisbelönt. KAPTEN GULSKÄGG, HAVETS FASA, som även den kom 1983, blev snarare utskälld. Här spelar visst Bowie en haj. Jag minns inte om jag sett den.

John Landis' TRASSEL I NATTEN fick rätt ljummen kritik när den kom 1985, men den har omvärderats sedan dess, och vad jag minns fick Julien Temples ABSOLUTE BEGINNERS från året därpå inte heller så där jättebra kritik.

Jim Hensons LABYRINT, 1986, verkar vara en stor favorit bland en del av mina något yngre vänner, åtminstone bland de som gillar fantasy. Bowie spelande trollkungen i denna fantasyhistoria, som var tänkt att bli en fläskig blockbuster - men de stora framgångarna uteblev. 1988 spelade Bowie Pontius Pilatus i Martin Scorseses KRISTI SISTA FRESTELSE.

Därefter kunde vi bland annat se Bowie gå förbi kameran i TWIN PEAKS: FIRE WALK WITH ME (1992), han var med i BASQUIAT - DEN SVARTE REBELLEN (1996), han hade en cameo i ZOOLANDER (2001), han var med i ett avsnitt av TV-serien EXTRAS, han spelade med i magikerfilmen THE PRESTIGE (2006), och han gjorde en röst i - håll i er - SVAMPBOB FYRKANT!

Två roller vi inte fick se David Bowie gestalta, var som seriefigurerna Mandrake och Corto Maltese. Det pratades om dessa på 80-talet, men filmerna blev aldrig av. För 15-20 år sedan träffade jag en fransman i Cannes, som hävdade att den ende som kan spela Corto Maltese, är David Bowie.

Och det hade han rätt i.

DAVID BOWIE

1947 - 2016

R.I.P.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar