lördag 16 januari 2016

TOPPRAFFEL! sörjer: Angus Scrimm

När jag var barn såg jag en annons för Don Coscarellis PHANTASM (1979) i en tidning. Jag hade ingen aning om vad filmen handlade om, men bilden var extremt cool - och den hade en konstig slogan: "Om inte den här filmen skrämmer livet ur dig ÄR DU REDAN DÖD!". Hur skulle man kunna se en film om man är död?
Det dröjde innan jag slutligen såg PHANTASM; jag såg faktiskt PHANTASM II (1988) först. När jag väl fick se den första filmen tyckte jag att den var rätt kass. Hur kunde den här ha blivit så framgångsrik? Mystiska dvärgar smyger omkring på en kyrkogård; de är anförda av den elake The Tall Man - något slags demon (?), vars vapen är ett flygande silverklot försett med knivar och borr.
The Tall Man blev en ikonisk gestalt inom skräckfilmen; Don Coscarelli har gjort fem filmer i serien; den femte - PHANTASM: RAVAGER - har ännu inte släppts. Angus Scrimm spelar The Tall Man i samtliga delar.
Nu har Angus Scrimm dött, 89 år gammal.
Angus  Scrimm föddes som Lawrence Rory Guy, och i sina första filmer kallade han sig Rory Guy eller Lawrence Guy. Han filmdebuterade 1972 i Curtis Hansons SWEET KILL, och 1973 var han med i en skräckfilm som heter SCREAM BLOODY MURDER. Denna köpte jag på en engelsk billighets-DVD, och den är rätt hyfsad - även om den tekniska kvlitén var under all kritik på DVD:n.
Don Coscarelli var bara sexton år när han, tillsammans med Craig Mitchell, gjorde långfilmen JIM, THE WORLD'S GREATEST (1976), i vilken Scrimm hade en roll. När Coscarelli sedan gjorde PHANTASM tog Rory Guy sig artistnamnet Angus Scrimm.
Som Angus Scrimm var han med i Jim Wynorskys regidebut THE LOST EMPIRE (1984), 1986 var han med i Wynorskis CHOPPING MALL, och 1989 sågs han i TRANSYLVANIA TWIST - även den av Wynorski.
1991 dök Scrimm upp i SUBSPECIES från Full Moon, det blev mer Wynorski 1992 i MUNCHIE, han mötte Bruce Campbell i MINDWARP (1992), och MUNCHIE STRIKES BACK från 1994 regisserades förstås av, just det, Jim Wynorski.
FATAL FRAMES heter en usel, italiensk giallo av Al Festa. Den kom 1996, då jag såg den i Cannes, men bolaget fortsatte att försöka sälja den under åtskilliga år. Den var inte helt oväntat svårsåld. Förutom Angus Scrimm medverkar Rick Gianasi, David Warbeck, Alida Valli, Linnea Quigley och Donald Pleasence. Se inte den här, den är plågsam.
Samma år var Scrimm med i Jim Wynorskis VAMPIRELLA, som handlade om den legendariska seriefiguren, och han var berättarröst i WISHMASTER (1997). På 2000-talet kunde Scrimm bland annat ses i SATANIC, AUTOMATONS, I SELL THE DEAD och JOHN DIES AT THE END.
På TV medverkade Angus Scrimm i avsnitt av QUINCY, TRAPPER JOHN M.D., DISNEYLAND, ALIAS och i Don Coscarellis MASTERS OF HORROR-episod "Incident On and Off a Mountain Road".
ANGUS SCRIMM
1926 - 2016
R.I.P.
0 kommentarer:

Skicka en kommentar