lördag 16 januari 2016

TOPPRAFFEL! sörjer: Alan Rickman

Illustration: Malin Biller
Jag vet inte hur pass mycket Alan Rickman uppskattade detta, men för mig - och många med mig - var Rickman synonym med den hänsynslöse Hans Gruber i DIE HARD från 1988. Men det är inte så konstigt. DIE HARD är inte bara en klassisk actionfilm - Hans Gruber är en fullkomligt fantastisk skurk.
I slutet av filmen föll Gruber ner från Nakatomiskrapan och dog - och nu har Alan Rickman dött i cancer. Han blev 69.
Alan Rickman var en av de stora, brittiska karaktärsskådespelarna, och en man med en fullkomligt fantastisk röst. Han stod på teaterscener i London och på Broadway, och 1978 gjorde han sin första TV-roll, då han medverkade i en uppsättning av ROMEO & JULIA. Han fortsatte att jobba för TV och sågs bland annat i ett avsnitt av VINNARE OCH FÖRLORARE.
Så kom DIE HARD och Rickman blev plötsligt ett stort namn även i Hollywood. Han sågs mot Kevin Kline i den rätt bortglömda JANUARIMANNEN från 1989, och 1990 spelade han mot Tom Selleck i FANTOMEN-regissören Simon Wincers QUIGLEY DOWN UNDER; en australisk "western" som visst hette PRICKSKYTTEN i Sverige. Vad jag minns var den inget vidare.
1991 sågs Rickman i ännu en saftig skurkroll. Då spelade han sheriffen av Nottingham i ROBIN HOOD: PRINCE OF THIEVES; den där versionen med Kevin Costner. Costner var en rätt blek cowboyversion av Robin Hood - men Alan Rickman är oförglömlig. I synnerhet i scenen där han är så arg att han saglar.
Die Hard.
Ytterligare några filmer från den här tiden är den politiska komedin BOB ROBERTS (1992) med Tim Robbins, Mike Newells AN AWFULLY BIG ADVENTURE (1995) med Hugh Grant, samma år spelade han överste Brandon i Ang Lees FÖRNUFT OCH KÄNSLA med Emma Thompson och Kate Winslet, och 1996 gestaltade han titelrollen i RASPUTIN; en TV-film inspelad i Ryssland, och som även hade Ian McKellen och Greta Scacchi i rollistan.
Innan Liam Neeson blev actionhjälte, gjorde han så kallade seriösa filmer. 1996 sågs han som den irländske revolutionären Michael Collins i Neil Jordans film med samma namn, och jodå, visst var Rickman med i denna. 1998 kom thrillern JUDAS KISS, där Rickman spelade snut, 1999 sågs han i Kevin Smiths rätt irriterande DOGMA, och i den festliga komedin GALAXY QUEST med Tim Allen.
År 2001 spelade Rickman frisör i komedin BLOW DRY; en film om en rafflande frisörtävling, men samma år gjorde han för första gången den roll han är mest känd för hos den yngre publiken. Då kom nämligen HARRY POTTER OCH DE VISES STEN. Rickman spelade den otäcke Snape, en roll han gestaltade i samtliga åtta Harry Potter-filmer, varav den sista kom 2011.
Robin Hood: Prince of Thieves.
När han inte spelade Snape, sågs han köpa en julklapp av Rowan Atkinson i LOVE ACTUALLY (2003), hans röst hördes i den usla LIFTARENS GUIDE TILL GALAXEN (2005), han var med i PARFYMEN: BERÄTTELSEN OM EN MÖRDARE (2006), och så kunde vi se och höra honom i Tim Burtons musikal SWEENEY TODD: THE DEMON BARBER OF FLEET STREET, som kom 2007. Mer Burton blev det 2010, då gjorde Rickman rösten till Larven i ALICE I UNDERLANDET.
Bland de filmer vi sett sett Alan Rickman i de senaste åren återfinns GAMBIT, THE BUTLER, i vilken han spelade Ronald Reagan, och punkrockdramat CBGB. Rickmans sista film blev den kommande ALICE I SPEGELLANDET, i vilken han åter gör Larvens röst. Rickman hann även med att skriva och regissera två långfilmer; VINTERGÄSTEN (1997) och A LITTLE CHAOS (2014).
Många roller, och inte bara som skurk - men vad vore filmhistorien utan Hans Gruber?
ALAN RICKMAN
1946 - 2016
R.I.P.  
0 kommentarer:

Skicka en kommentar