tisdag 8 december 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: Robert Loggia

Robert Loggia har gått och dött, 85 år gammal, och den första roll jag kommer att tänka på är märkligt nog den i OSKYLDIGT BLOD; John Landis sågade flopp från 1992. Det är anmärkningsvärt, eftersom jag inte sett den filmen på över tjugo år. Antagligen är det på grund av scenen där han utsätts för solljus och löses upp, och undrar vad det är som händer med honom. Jag borde nog ta och se om den här filmen, den var väl inte så dålig?
Jag noterar dock att de flesta främst minns honom från SCARFACE. Versionen från 1983, förstås. Men det finns otroligt många andra roller att minnas honom från. Oändligt många.
Robert Loggia, som föddes i New York, utbildade sig till journalist, men blev skådis istället. 1951 debuterade han i en TV-serie, och det blev starten för en lång karriär, främst på TV. Han gjorde över hundra TV-roller och sågs i serier som WAGON TRAIN, ALFRED HITCHCOCK PRESENTS, THE UNTOUCHABLES, RAWHIDE, KRUTRÖK, HIGH CHAPARRAL, KOJAK, CANNON, COLUMBO, ROCKFORD TAR ÖVER, STARSKY OCH HUTCH, CHARLIES ÄNGLAR, LILLA HUSET PÅ PRÄRIEN, MAKTKAMP PÅ FALCON CREST, och MAGNUM, för att nämna några gamla klassiska serier.
Av senare års TV-serier medverkade han till exempel i DHARMA & GREG, THE SOPRANOS, MONK, och han dök upp som sig själv - i animerad skepnad - i FAMILY GUY.
Men Loggia gjorde även många - väldigt många - roller i biofilmer. I MANNEN FRÅN NASARET spelade han Josef, han var med i ROSA PANTERNS HÄMND, JAKTEN PÅ ROSA PANTERN och ROSA PANTERNS FÖRBANNELSE, och minsann om han inte mötte Bud Spencer i FLATFOOT RENSAR NILEN. Vidare sågs han i S.O.B. - PANIKEN I DRÖMFABRIKEN!, EN OFFICER OCH EN GENTLEMAN, PSYCHO II, PRIZZIS HEDER, KNIVEN ÄR ENDA VITTNET, och i armbrytningsrafflet OVER THE TOP med Sylvester Stallone,
Ytterligare några filmer är DE SJU MAKTERNA, PANG I RUTAN, BIG, VILJANS SEGER, I LOVE TROUBLE, INDEPENDENCE DAY, LOST HIGHWAY, och FRÖKEN SMILLAS KÄNSLA FÖR SNÖ.
Robert Loggia jobbade in i det sista. Han har medverkat i fyra filmer bara i år, den sista av dessa heter SICILIAN VAMPIRE, och ytterligare tre filmer är inspelade och får premiär under 2016.
Under sin karriär hann Robert Loggia även med att stå bakom kameran. Han regisserade avsnitt av TV-serierna QUINCY M.E., MAGNUM och PAR I HJÄRTER.
ROBERT LOGGIA
1930 - 2015
R.I.P. 

-->

2 kommentarer:

ctail sa...

Och då nämner du inte ens rollfiguren som först dyker upp i mitt minne (tätt följd av Mr Eddy i Lost Highway): patriarken i den obegrepliga men ändå (eller kanske delvis därför) spännande scifi-teveserien Wild Palms.

Pidde Andersson sa...

Det beror förstås på att jag sällan tittar på TV-serier och inte har sett Wild Palms.

Skicka en kommentar