onsdag 30 december 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: Lemmy Kilmister

Christopher Lee, Wes Craven, och nu Lemmy från Motörhead. 2015 var ett år då flera legender gick ur tiden. Ian Fraser "Lemmy" Kilmister fyllde 70 förra veckan; på självaste julafton, och dog alltså kort därpå. Karln hade överlevt ett hårt liv fyllt av sprit, cigarretter och droger, innan cancern slutligen högg honom.
Motörhead bildades 1975, några år senare hävdade en klasskompis till mig att det fanns två band med liknande namn: ett som hette Motorhead, och ett svenskt band som hette Motörhead. Det senaste ska förstås uttalas på skånska, och med betoning på Ö.
Jag har inte slaviskt följt Motörhead; andra än jag är mer lämpade att skriva om bandets karriär, men eftersom TOPPRAFFEL! främst är en filmblogg, tänkte jag att vi tar en titt på Lemmys filmkarriär. Vilken filmkarriär? undrar kanske någon. Jodå, Lemmy har medverkat i en hel rad filmer. Dock har hans roller oftast varit minimala, ibland har man mest höjt på ögonbrynen och utbrustit "Vänta, var inte det där Lemmy?".
Framför allt har Lemmy figurerat i en handfull filmer från Troma. 1996 agerade han berättare i TROMEO AND JULIET, 1999 dök han upp i TERROR FIRMER, och året därpå i CITIZEN TOXIE: TOXIC AVENGER IV. 2013 års RETURN TO NUKE 'EM HIGH har jag inte sett, men i den spelar han visst USA:s president. Jag kan väl inte påstå att jag kan rekommendera de här filmerna. Tromas boss Lloyd Kaufman är en god vän till mig, men jag har rätt svårt för hans filmer.
Redan 1987 filmdebuterade Lemmy; då var han med i den engelska komedin EAT THE RICH; en film med viss kultstatus - fast det är så längesedan jag hyrde- och såg den, att jag inte minns något alls. Lemmy var med i ett avsnitt av THE COMIC STRIP, han flimrade förbi i Richard Stanleys robotrysare HARDWARE, han var med i Adam Sandler-komedin AIRHEADS, och tydligen ska han synas som parkfyllo i JOHN WAYNE BOBBITT UNCUT - en porrfilm från 1994 av Ron Jeremy; en man som även han medverkat i en rad Tromafilmer.
Lemmy spelade advokat i något som heter FREZNO SMOOTH, han dök upp i rockkomedin DOWN AND OUT WITH THE DOLLS, han spelade präst i skräckfilmen THE CURSE OF EL CHARRO med Danny Trejo, och han var med i CHARLIE'S DEATH WISH - en actionfilm med Ron Jeremy i huvudrollen. Innan han dog, hann Lemmy medverka i ytterligare två, kommande filmer: en märklighet som heter MIDNIGHT SHOW, med Ron Jeremy och Lloyd Kaufman i rollistan, och GUTTERDAMMERUNG, som är något slags musikfilm med bland andra Henry Rollins, Grace Jones och Iggy Pop.
Förutom att medverka i filmer, hände det att Motörhead hördes på diverse filmers soundtrack.
När Lemmy inte spelade musik, samlade han på prylar från andra världskriget och läste Wodehouse.
LEMMY KILMISTER
1945 - 2015
R.I.P.

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar