onsdag 9 december 2015

DVD/Blu-ray/VOD: Barely Lethal

BARELY LETHAL (Scanbox)
Avdelningen för filmer jag ser utan att först läsa baksidestexten: jaha, det här är väl en lättsam actionfilm, tänkte jag när jag såg omslaget. Samuel L Jackson, Jessica Alba och ytterligare en tjej poserar med varsin pistol. Jag började titta - och efter en stund insåg jag att det här inte alls var vad jag förväntat mig. Dessutom är målgruppen en helt annan.
Det är Hailee Steinfeld (tjejen jag inte visste vem det var på omslaget) som har huvudrollen som Megan. Som liten och föräldralös hamnade hon på Prescott, en organisation som utbildar barn till mördare. Sam Jackson är hårdingen som tränar dem. Megan är bra på att slåss och ha sig, men är avundsjuk på de jämnåriga som lever ett vanligt tonårsliv. Hon ser drivor av filmer och TV-serier om tonåringar och high school.
När Megan skickas iväg för att tillfångata vapenhandlaren Victoria Knox (Alba), går allt inte enligt planerna. Megan glöms kvar i Tjetjeniens obygder och antas vara död. Detta utnyttjar Megan - och tillbaka i USA söker hon in på high school som utbytesstudent från Kanada. Hon hamnar hos en familj i en småstad, och upplärd av filmer som CLUELESS och MEAN GIRLS, beter hon sig som tonåringarna i dessa filmer - och blir till allmänt åtlöje. Hon blir även betuttad i en rockmusiker och god vän med en snäll kille, som förstås egentligen är kär i Megan.
De vanliga high school-intrigerna följer, ovänner blir till vänner, vänner visar sig vara kräk, och så dyker till slut Victoria Knox upp och Megan får visa vad hon går för.
... Jag kan mycket väl tänka mig att trettonåriga flickor tycker att det här är kul och underhållande. Jag som vuxen man tycker mest att det är lite visset och klichétyngt. Inget fel på klichéer om de är kul, men det här är en dussinfilm. Regissören Kyle Newman har tidigare gjort FANBOYS och en rad kortfilmer. Det mest intressanta med honom är att han är född i Morristown! Tyvärr i Morristown, New Jersey och inte Bengali.
Samuel L Jackson gör precis samma typ han spelar i alla filmer. Fast utan svordomar.
Det skulle inte förvåna mig om fler än jag tror att det här är en actionfilm.
(Filmen släpps den 21/12)

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar