söndag 8 november 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: Gunnar Hansen

Jag hade aldrig förmånen att få träffa den isländske poeten Gunnar Hansen, men alla som gjorde det hävdar att han var väldigt, väldigt trevlig. Nu har han lämnat oss, endast 68 gammal. Han hade cancer.
Gunnar Hansen kom till USA när han var fem och han lär för all framtid bli ihågkommen som Leatherface i MOTORSÅGSMASSAKERN från 1974. Detta var hans debut som skådespelare - en debut som heter duga. Få skräckgestalter är mer välkända och beryktade.
1977 dök han upp i den billiga skräckfilmen THE DEMON LOVER, en film som inte är något vidare, men som blivit känd för att Marveltecknaren Val Mayerik har en av rollerna, och för att rollfigurerna är döpta efter serietecknare, regissörer med mera: Frazetta, Peckinpah, Ormsby, Ackerman och så vidare.
Därefter lade Hansen skådespelandet på hyllan för att satsa på skrivande. Han var redaktör på en tidskrift, han skrev artiklar, poesi, ett par böcker - men 1988 hamnade han framför kameran igen. Då spelade han ledaren för motorsågskulten i Fred Olen Rays kultklassiker HOLLYWOOD CHAINSAW HOOKERS. Därefter rullade det på med ett flertal roller, dock alltid i små billiga filmer. Han sågs till exempel i CAMPFIRE TALES, MOSQUITO, FREAKSHOW, antologifilmen CELLBLOCK 13, CHAINSAW SALLY, den kontroversiella - men usla - MURDER-SET-PIECES och REYKJAVIK WHALE WATCHING MASSACRE. Häromåret skymtades han på bio här i Sverige i TEXAS CHAINSAW 3D.
Gunnar Hansens roller var oftast små och han hade få repliker. Han må ha varit effektiv som Leatherface, men han var ingen större skådespelare - mer än till storleken. Han hade dock kultstatus och ställde upp när unga filmare ville ha ett "namn" till sina filmer.
Två filmer Gunnar Hansen skulle medverka i är i pre-production just nu. En av dem; DEATH HOUSE, hade han dessutom skrivit manus till. Vi får väl se vad som händer med dessa filmer.
GUNNAR HANSEN
1947 - 2015
R.I.P.

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar