fredag 6 november 2015

Serier: Don Martins stora julpajare vol. 2

DON MARTINS STORA JULPAJARE VOL. 2
av Don Martin
Egmont Publishing
I våras skrev jag om DON MARTINS STORA JULPAJARE - förra årets julalbum. Den här gången är jag ute i tid, det är ju inte jul - än.
Svenska MAD må vara nedlagd sedan länge, men Egmont fortsätter att ge ut diverse MAD-produkter. Trevligt, tycker jag som var med på den gamla goda tiden, åtminstone större delen av den. Det är i alla fall trevligt på pappret (och just pappret är bättre i Egmonts nya utgåvor). Det är ju inte alltid gamla barndomsfavoriter håller för omläsning. Jag läser gärna om gamla nummer av MAD, mycket är fortfarande roligt och fantastiskt bra tecknat, en del mindre roligt, men det är bara att konstatera att Don Martin; barndomens favorit, inte alltid var så kul som jag minns honom.
I min recension av den förra julpajaren skrev jag att jag som vuxen fick veta att det sällan var Don Martin själv som stod för manus, ofta var det Don Edwing. Något som förklarar varför de serier Don Martin gjorde efter att han lämnade MAD var rätt vissna.
DON MARTINS STORA JULPAJARE VOL. 2 innehåller 80 sidor repriser från 1960- och 70-talens MAD, det är möjligt att här finns någon 80-talare också; ursprungligt publiceringsdatum anges tyvärr inte. Till skillnad från förra årets album, känner jag inte igen stora delar av innehållet i denna nya bok. Åtminstone inte de tidiga grejorna.
Alldeles för mycket i det här albumet är inte roligt alls. Ett par serier hade jag till och med svårt att förstå - jag fick titta väldigt noga för att upptäcka poängen, eller tolka slutet. Det är främst de tidiga serierna som är lite luddiga till innehållet eller har svaga poänger. Han levde rätt mycket på sin skojiga teckningsstil, Don Martin, kanske spelade det ingen roll att det inte var så roligt.
"Don Martin sparar in på bensinkostnaderna"
Episoderna från 70-talet är bättre och jag känner igen en del jag verkligen gillade första gången jag läste dem, och jag kom på mig själv med att skratta till nu när jag läste om dem. "Don Martin flyr ... från finkan ... nästan" gillade jag som barn, liksom "Don Martin sparar in på bensinkostnaderna", och jo, de tycker jag är kul även idag. I övrigt är det lite för ojämnt.
Jag undrar vad dagens ungar tycker om det här - om de nu får tag på albumet och läser det. Antagligen är det mest gamla nostalgiker - som jag - som bänkar sig i julsoffan med det här.

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar